preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zrinskih Nuštar

 > Naslovnica
Vijesti

F kao Finska

Autor: Marica Jurec, 10. 5. 2018.

U sklopu projekta „SLIKA-Sva lica knjiga“ kojeg financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz Europskog socijalnog fonda po pozivu Unaprjeđenje pismenosti-temelj cjeloživotnog učenja tri djelatnice OŠ Zrinskih iz Nuštra, Marinela Ivić, Josipa Mamužić i Marica Jurec, te prof. Blaženka Šimunović iz Gimnazije Matija Antun Reljković iz Vinkovaca boravile su tjedan dana u Finskoj na edukaciji Tablets in education – update your pedagogical approach uz još 30 učitelja iz Njemačke, Irske, Portugala, Španjolske,… Edukaciju je organizirala austrijska organizacija Atempo iz Graza, a realizirala finska organizacija FAIDD iz Helsinkija.

Domaćini su bili vrlo susretljivi, komunikativni i iskusni u edukaciji finskih učitelja. Jako su se trudili dočarati nam finski školski sustav i put njihovih reformi školstva te poučiti nas kako unaprijediti svoj rad u razredu koristeći digitalnu tehnologiju.

Finci su poznati po točnosti i pridržavanju dogovora i rasporeda tako da je svih 6 dana edukacije bilo odlično organizirano.

Ključna riječ finskog obrazovanja je povjerenje. Političari imaju povjerenja u ravnatelje da će školu voditi u dobrom smjeru, ravnatelji imaju povjerenja u svoje učitelje da će učenicima dati najbolje obrazovanje, a učitelji imaju povjerenja u svoje učenike da će dati sve od sebe da usvoje znanja i vještine potrebne za život. A roditelji? Roditelji apsolutno vjeruju školskom sustavu koji je u rukama motiviranih i kvalitetno obrazovanih stručnjaka.

Stoga u finskim školama nema standardiziranih testova do razine državne mature, nema niti čestog ocjenjivanja i provjeravanja znanja ispitima i ispitivanjima. Izbjegava se čak i javna objava rezultata nekog kviza organiziranog za vrijeme nastave jer ne vole kod svojih učenika poticati natjecanje u znanju niti izazivati da se učenici koji postižu slabije rezultate osjećaju loše. Vjeruju da svaki učenik napreduje svojim tempom, potiču ga na aktivnost i bolje savladavanje gradiva, nudi mu se dobra podrška i stručna pomoć.

Ne treba zaboraviti da uz to povjerenje ide i novac. Finske su škole odlično opremljene i to ne samo najsuvremenijom tehnologijom, računalima i pametnim pločama u svakoj učionici i tabletima ili iPadima za svakog učenika. Na raspolaganju im je neograničena količina dodatnog materijala, papira za kopiranje, bilježnica i sl. što hrvatski učitelji najčešće sami pribavljaju.

Učionica glazbenog opremljena je najrazličitijim instrumentima. Za svakog učenika u razredu postoji po jedan instrument (gitara, ksilofon, bubanj, …

U učionici za tehnički nalaze se ormari prepuni najsuvremenijeg alata: za obradu drva ili metala, bušilice, brusilice, odvijači, kliješta,…. opet za svakog učenika.

Ručni rad, kod nas davno napušten, u Finskoj je obvezan predmet. Vidjeli smo učenike 6.r. kako se, neki vrlo uspješno, a neki malo manje, bore s iglama i vunom pletući svoj odabrani zadatak: lutku, lisicu, sladoled,… U kutu je stajalo 15ak šivaćih mašina, a na zidovima su visjeli razni odjevni predmeti - učenički radovi.

Za finskog učenika u školi sve mora biti besplatno. Sve što učitelji osmisle za nastavu u školi postoji ili se kupi, a financiraju država i gradovi, bilo da se radi o udžbenicima, dodatnim materijalima ili nekim aplikacijama za tablete.

Jako se vodi računa o zdravoj prehrani učenika. Na meniju je uvijek pomno razrađen jelovnik koji obavezno sadrži salate i različito povrće.

Ipak, slušajući o finskom načinu poučavanja učenika i njihovoj reformi školstva koju uvode od jeseni zaključili smo da je naš rad sasvim na tom tragu. Molili su nas da pokažemo kako mi radimo s našim učenicima. Pokazale smo kako pratimo suvremene trendove u obrazovanju, osmišljavamo dodatne materijale i aktivnosti za rad s darovitim učenicima i u tome nimalo ne zaostajemo za Fincima. Za prikaz svog rada dobile smo velike pohvale kako od domaćina tako i drugih učitelja, sudionika edukacije kojima je projektna nastava, obrnuta učionica, tableti, pa čak i računalo, projektor i wifi u učionici potpuna nepoznanica.

Najzanimljiviji dio cijelog boravka u Finskoj bio je posjet znanstvenom centru Heureka. Mjesto je to prilagođeno baš svim uzrastima i pogodno za nastavu (gotovo) svih predmeta. Na interaktivan način može se učiti o ljudskom tijelu, emocijama, bakterijama i virusima, saznati kako proizvesti i štedjeti električnu energiju, voziti bicikl na žici visoko, visoko uz strop, upoznati brojne fizikalne i kemijske zakonitosti samostalnim izvođenjem pokusa i simulacijama, prošetati Sunčevim sustavom ili CERN-om u 4D projekciji koju nudi Planetarij i još mnogo, mnogo toga.

Finci su jako ponosni na svojih 100 godina neovisnosti, na Mumijeve, Angry Birds, Nokiju, Fazer i druge brandove. Stalno ih ističu i hvale se time. Nadamo se da mi u Hrvatskoj nećemo morati čekati 100 godina neovisnosti da unaprijedimo svoj obrazovni sustav i počnemo cijeniti svo bogatstvo koje imamo.

Svima koji pišu projekte preporučujemo: svakako uvrstite edukaciju ili studijski posjet Finskoj. Nećete požaliti ni trenutka!

 

 
"ŠKOLA ZA ŽIVOT"

 

Koliko je sati?

 

 

Kalendar
« Veljača 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

eTwinning

MOJA ŠKOLA EKO ŠKOLA

Raspored zvonjenja

 

 

JUBILARNI LOGOTIP ŠKOLE

UPISI U SREDNJU
PISANE PROVJERE ZNANJA

VREMENICI 2019./2020.

MŠ Nuštar RN

MŠ Nuštar PN

PŠ Cerić

PŠ Marinci

Prijevoz učenika

    

SIGURNIJE NA INTERNETU

Radno vrijeme

Priloženi dokumenti:
Radno vrijeme 19-20.pdf

INDIVIDUALNI RAZGOVORI
Poveznice
CMS za škole logo
Osnovna škola Zrinskih Nuštar / Zrinskog 13, HR-32221 Nuštar / www.os-zrinskih-nustar.skole.hr / zrinus@os-zrinskih-nustar.skole.hr
preskoči na navigaciju