preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zrinskih Nuštar

 > Naslovnica
Vijesti

Igre koje su igrali naši stari

Autor: Marija Lesandrić, 22. 4. 2018.

Obilježavajući i slaveći Dan škole odlučili smo otvoriti vrata svima koji su poželjeli vidjeti što smo sve naučili istražujući i radeći na našem ovogodišnjem projektu „Igre koje su igrali naši stari“. Cilj nam je bio oživjeti nekada popularne, a danas zaboravljene, dječje igre koje su obilježile brojna djetinjstva i stvorile lijepe uspomene mnogim generacijama.

 

Za ovaj smo se projekt odlučili jer smo uvidjeli da naši učenici sve manje komuniciraju i sve manje se igraju u prirodi, a sve više osnovnu dječju potrebu za kretanjem i igrom zamjenjuju druženjima i igrama u virtualnome svijetu. Imajući ovo na umu, tijekom cijele nastavne godine istraživali smo kako su se igrali naši djedovi i bake, ugostili smo neke od njih i slušali njihove priče, igrali smo tradicijske igre, izrađivali lutke od prirodnih materijala, pjevali i plesali tradicionalne dječje plesove, a sve s ciljem kako bismo vratili dječji smijeh, galamu i igru na travnjake, dvorišta i ulice. 

Tijekom cijele godine projekt je ostvarivan kao spoj novih saznanja, kreativnosti i umjetničkog izričaja, a sve kroz sinergiju i suradnju učenika, roditelja, baka i djedova, lokalne zajednice i učiteljica. Spoznaje o tradicijskim igrama, plesovima i pjesmama učenici su usvajali terenskom nastavom, stručnim predavanjima, ali su svakako najponosniji na vlastite istraživačke i stvaralačke radove koje su brojnim okupljenim gostima prikazali kroz splet igara, pjesama i plesa uz poneku doskočicu, bećarac i duhovitu pričicu.

Ovom prigodom postavili smo izložbu „Ovdi vrime ko da stoji“ poznatog vinkovačkog  fotografa Zvonimira Tanockog koji se specijalizirao za fotografiranje kulturno-povijesne i prirodne baštine Hrvatske. Izložene fotografije jasno su prikazivale kako je nekada živjelo pitomo slavonsko selo. Osim navedene izložbe predstavili smo i naš zavičajni četverojezični slikovni rječnik kojim pokušavamo očuvati zavičajnu baštinu, osobito posvećujući pozornost zavičajnom govoru jer je on dio našeg kulturnog identiteta.

Iznimno smo ponosni i sretni na ostvarenu suradnju s Kulturno umjetničkom udrugom „Korijeni pustare“ iz Antunovca čiji su nam članovi bili dragi gosti. Njihova se udruga bavi njegovanjem i oživljavanjem običaja, tradicije i kulture, a već nekoliko godina organiziraju manifestaciju Dječje tradicijske igre. Ovom su prigodom upriličili natjecanje s našim učenicima u deset igara. Natjecateljskog duha, smijeha i veselja nije nedostajalo. Dobili smo poziv za sudjelovanje na njihovoj manifestaciji i s nestrpljenjem očekujemo novo druženje.

Zajedničkim objedom uz ugodan razgovor, druženje, šalu i pjesmu oni stariji prepričavali su nam svoje zgode iz školskih klupa, a oni najmanji upijali su svaku njihovu riječ.

Željeli bismo se zahvaliti našem ravnatelju na ukazanom povjerenju i velikoj podršci, našoj Općini koja je bila otvorena za suradnju i pomoć, no najveća zahvala ide roditeljima i našim učenicima koji su nesebično sudjelovali, pomagali i bez kojih ovaj projekt zasigurno ne bi bio ovako uspješan.
Sigurnost djece na internetu

Misliš kako znaš sve o sigurnosti na internetu?

    

      

NEMOJ ŠUTJETI O PROBLEMIMA - POTRAŽI POMOĆ!


"ŠKOLA ZA ŽIVOT"

 

Koliko je sati?

 

 

Kalendar
« Veljača 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

eTwinning

MOJA ŠKOLA EKO ŠKOLA

Raspored zvonjenja

 

 

JUBILARNI LOGOTIP ŠKOLE

UPISI U SREDNJU
PISANE PROVJERE ZNANJA

VREMENICI 2019./2020.

MŠ Nuštar RN

MŠ Nuštar PN

PŠ Cerić

PŠ Marinci

Prijevoz učenika

    

SIGURNIJE NA INTERNETU

Radno vrijeme

Priloženi dokumenti:
Radno vrijeme 19-20.pdf

INDIVIDUALNI RAZGOVORI
Poveznice
CMS za škole logo
Osnovna škola Zrinskih Nuštar / Zrinskog 13, HR-32221 Nuštar / www.os-zrinskih-nustar.skole.hr / zrinus@os-zrinskih-nustar.skole.hr
preskoči na navigaciju