2016-09-22 16:40:35

Na vašoj žrtvi počiva naše sretno djetinjstvo i stasa bezbrižna mladost

U organizaciji Ministarstva znanosti , obrazovanja i sporta , a u provedbi projekta „Posjet osmih razreda Vukovaru“ i ove su godine učenici osmih razreda naše škole 8. i 9. rujna u pratnji svojih razrednika posjetili Vukovar.

Topli i sunčani rujanski dani bili su idealni za obilazak muzejske postave u prekrasno obnovljenom dvorcu Eltz kao i Muzej vučedolske kulture muzeja čijim nas je prostorima uspješno i zanimljivo provela gđa. voditeljica.  Iako je sve bilo izuzetno, ipak najdojmljiviji i najupečatljiviji bio je obilazak vukovarske bolnice gdje su učenici pogledavši film o vukovarskim ratnim stradanjima obišli podrumske prostorije u kojima su bili smještene stotine bolesnih i ranjenih u vrijeme najžešćih napada na grad. Od gospođe koja nas je provela bolnicom saznali su i o sramotnoj, kukavičkoj odmazdi nad nedužnim ranjenim braniteljima koji su iz bolnice odvedeni i mučki ubijeni na Ovčari. Na tom mjestu posebnog pijeteta u tišini smo se pomolili, a zatim još uvijek pod dojmom i obišli vukovarsko groblje te spomen dom „Blago Zadro“ na Trpinjskoj cesti u čiju smo knjigu dojmova nakon izuzetno zanimljivog i iscrpnog predavanja zapisali:

 

Na vašoj žrtvi počiva naše sretno djetinjstvo i stasa bezbrižna mladost.

Neka se nikad ne zaboravi.

Dio programa bilo je i razgledavanje izloženih eksponata u krugu vojarne od različitih eksplozivnih naprava, oružja, tenkova i aviona kao i organiziranje kviza o poznavanju vukovarskih zbivanja tijekom Domovinskog rata. No poslije svega čekao nas je i onaj zabavniji dio – zabava, druženje i disko.

Učenici su se nakon dva gusto ispunjena dana vratili kućama pomalo umorni, ali bogatiji za jedno novo iskustvo, sretni i zadovoljni što su o jednom, ali izuzetno važnom djeliću hrvatske povijesti umjesto iz udžbenika naučili na licu mjesta.


Osnovna škola Zrinskih Nuštar