preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zrinskih Nuštar

 > Naslovnica
Vijesti

Nacionalna smotra Turističke kulture

Autor: Marija Lesandrić, 16. 10. 2018.

Ovogodišnji natječaj Turističke zajednice i Odjela za prosvjetu, kulturu, šport, informiranje i tehničku kulturu pod nazivom „Zlatna formula hrvatskoga jezika - Ča, kaj, što 2018.“ imao je za cilj potaknuti učenike da osvijeste i nauče što više o ulozi baštine, kulturnih i prirodnih vrednota svoga zavičaja i domovine te u svemu tome prepoznaju turistički potencijal. Tema natječaja bila je posvećena hrvatskom jeziku i njegovim narječjima, a podrazumijevala je istraživanje nematerijalne kulturne baštine koja predstavlja naš zavičaj.

 

Kroz cijeli ovaj projekt, cilj nam je bio da naši učenici prepoznaju jezik kao najveće blago jer se upravo kroz njega očituju sve posebnosti, kultura i identitet, ali i skrivene ljepote određenog naroda i kraja. Željeli smo osvijestiti i naglasiti važnost očuvanja materinskog jezika, svih narječja i dijalekata kojima je bogata hrvatska jezična baština i jezična povijest. Kako učenici PŠ Marinci već nekoliko godina marljivo i predano rade na projektu „Kulturna baština zavičaja“ odlučili smo se prijaviti na ovaj natječaj i prezentirati naš rad. Za prijavu je bilo potrebno osmisliti power point prezentaciju koja će prikazati put od začetaka ideja do njihove realizacije, napisati esej koji će predstaviti kratak sadržaj i faze izrade projekta, kao i njegovu turističku iskoristivost. Bilo je potrebno priložiti i rad obrađen u mediju po izboru, a mi smo poslali glazbeni uradak s našom autorskom pjesmom te film kao kratki propagandni turistički materijal Slavonije.

U natjecanju su mogli sudjelovati svi učenici osnovnih i srednjih škola, đačkih domova kao i posebnih odgojno-obrazovnih ustanova, a ovogodišnja XI. Smotra okupila je zavidan broj prijavljenih sudionika. Stoga nam je iznimna čast što je povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka za obrazovanje, kulturu i turizam odabralo PŠ Marinci i naš projekt kao jedan od pet najupečatljivijih uradaka osnovnih škola iz cijele Republike Hrvatske koji su bili prezentirati na XI. Smotri turističke kulture u Hvaru pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar - Kitarović. Uz našu školu, predstavile su se i škole iz Ivanca, Visa, Legrada i Kaštel Novog te srednje škole iz Zagreba, Vele Luke, Otočca i Pazina. Veliki je ovo uspjeh, kako za našu školu, tako i za širu lokalnu zajednicu jer smo bili jedini predstavnici Slavonije i Baranje, a ujedno i najmlađi sudionici svečanoga skupa.

Odlukom stručnog povjerenstva dobili smo priznanje „Škola prijatelj baštine i turizma“ za dugogodišnji kreativan i inovativan rad na području istraživanja i očuvanja baštine u kontekstu promišljanja turističkog razvoja zavičaja. Osim velikog priznanja, nagrađeni smo i trodnevnim boravkom na Hvaru za autore, odnosno predstavnike projektnih timova i njihove mentorice.

U sklopu Smotre održao se i stručni skup Agencije za odgoj i obrazovanje u području građanskog odgoja i obrazovanja posvećen poduzetnosti, kulturnoj baštini i turističkoj kulturi na kojoj smo imali  prilike razmijeniti iskustva s drugim učiteljima i njihovim učenicima.

Potrudili smo se tijekom boravka na Smotri dočarati svu ljepotu naše Slavonije, svo povijesno, kulturno i prirodno bogatstvo  te zagolicati maštu potencijalnim turistima i pozvati ih da sami otkriju sve čari naše Slavonije, a prvenstveno da nam budu dragi gosti u našem selu i našoj općini.

Uz brojne i zanimljive aktivnosti, bilo je vremena i za morske radosti, turistički obilazak grada Hvara  te upoznavanje i druženje s djecom iz cijele Hrvatske. No, osim ljepota otoka, obišli smo i Split, prošetali Rivom, Dioklecijanovom palačom i podrumima, dodirnuli palac Grgura Ninskog i poželjeli želje, obišli Prokurative, Peristil, Đardin, Pjacu, katedralu sv. Duje, Vestibul i Zlatna vrata.

Kući smo se vratili sretni, zadovoljni i posebno ponosni jer smo našu školu, naše selo i Općinu Nuštar predstavili na najbolji mogući način.

 
Sigurnost djece na internetu

Misliš kako znaš sve o sigurnosti na internetu?

    

      

NEMOJ ŠUTJETI O PROBLEMIMA - POTRAŽI POMOĆ!


"ŠKOLA ZA ŽIVOT"

 

Koliko je sati?

 

 

Kalendar
« Veljača 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

eTwinning

MOJA ŠKOLA EKO ŠKOLA

Raspored zvonjenja

 

 

JUBILARNI LOGOTIP ŠKOLE

UPISI U SREDNJU
PISANE PROVJERE ZNANJA

VREMENICI 2019./2020.

MŠ Nuštar RN

MŠ Nuštar PN

PŠ Cerić

PŠ Marinci

Prijevoz učenika

    

SIGURNIJE NA INTERNETU

Radno vrijeme

Priloženi dokumenti:
Radno vrijeme 19-20.pdf

INDIVIDUALNI RAZGOVORI
Poveznice
CMS za škole logo
Osnovna škola Zrinskih Nuštar / Zrinskog 13, HR-32221 Nuštar / www.os-zrinskih-nustar.skole.hr / zrinus@os-zrinskih-nustar.skole.hr
preskoči na navigaciju