preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zrinskih Nuštar

vijesti

Nacionalna smotra Turističke kulture

Autor: Marija Lesandrić, 16. 10. 2018. 11:00

Ovogodišnji natječaj Turističke zajednice i Odjela za prosvjetu, kulturu, šport, informiranje i tehničku kulturu pod nazivom „Zlatna formula hrvatskoga jezika - Ča, kaj, što 2018.“ imao je za cilj potaknuti učenike da osvijeste i nauče što više o ulozi baštine, kulturnih i prirodnih vrednota svoga zavičaja i domovine te u svemu tome prepoznaju turistički potencijal. Tema natječaja bila je posvećena hrvatskom jeziku i njegovim narječjima, a podrazumijevala je istraživanje nematerijalne kulturne baštine koja predstavlja naš zavičaj.

 

 [više]

Igre koje su igrali naši stari

Autor: Marija Lesandrić, 22. 4. 2018. 20:08

Obilježavajući i slaveći Dan škole odlučili smo otvoriti vrata svima koji su poželjeli vidjeti što smo sve naučili istražujući i radeći na našem ovogodišnjem projektu „Igre koje su igrali naši stari“. Cilj nam je bio oživjeti nekada popularne, a danas zaboravljene, dječje igre koje su obilježile brojna djetinjstva i stvorile lijepe uspomene mnogim generacijama.

 

 [više]

Najbolja ilustracija

Autor: Marija Lesandrić, 20. 2. 2018. 12:54

Bibliobus Vukovarsko-srijemske županije danas je proslavio 12. godinu svoga postojanja i uspješnoga rada. Tim je povodom pozvao učenike i njihove učitelje na sudjelovanje u natječaju za najbolju ilustraciju priče ili pripovijetke. 

 [više]

100. dan nastave

Autor: Marija Lesandrić, 17. 2. 2018. 20:18

Stoti dan škole obilježava se tradicionalno u veljači u brojnim europskim zemljama, a cilj je ovoga projekta okupiti učenike i učitelje osnovnih škola koji su spremni kroz odabrane i zanimljivo osmišljene sadržaje obilježiti ovaj dan u školi. I ove smo ga godine s nestrpljenjem dočekali, pripremili brojne materijale, mnogo toga naučili i dobro se zabavili.

 [više]

Poklade su i ludi su dani...

Autor: Marija Lesandrić, 13. 2. 2018. 23:03

13. veljače u našoj školi vlast su na jedan dan preuzele maškare. Dobre vile, majstori, gusari, pjevači, Spidermani, klauni i mnogi drugi veseli likovi šetali su našim hodnicima i  sve nas potaknuli da se iskreno nasmijemo i barem na kratko odlutamo u veseli svijet poklada. Za vrijeme njihove vladavine nije nedostajalo plesa, pjesme i veselja, a vrijedne ruke naših mama iznenadile su nas pokladnicama i drugim finim kolačima. Iza šarenih, maštovitih, duhovitih i neobičnih maski izvrsno smo se zabavili i nasmijali, a da je uistinu bilo tako, uvjerite se i sami!

 [više]

Mali glagoljaši na Dječjem karnevalskom korzu u Opatiji

Autor: Marija Lesandrić, 29. 1. 2018. 21:11

Pobijedivši na prošlogodišnjoj, jubilarnoj 20. Vinkovačkoj pokladnoj povorci, mali Marinčani, tada predškolci i učenici 3. i 4. razreda, a danas prvašići, četvrtaši i petaši, osvojili su put u Opatiju i sudjelovanje na velikoj manifestaciji „Dječji karnevalski korzo“. 

 [više]

Pomoć potrebitima

Autor: Marija Lesandrić, 19. 12. 2017. 08:14

Čitajući Maloga princa pokušale smo djeci prenijeti poruke mira, zajedništva, ljubavi, sloge i solidarnosti. Utkati u njihove male živote, ali velike duše, široko otvorena, neiskvarena srca i tople oči poruku da se samo srcem dobro vidi jer je ono bitno očima nevidljivo.  U biti, mnogo je toga u našem životu nevidljivo. Pravednost, poštenje, dobrota, sloboda, iskrenost, dostojanstvo, samostalnost i prijateljstvo samo su neke od tih nevidljivih stvarnosti.  Razgovarajući o njima, izmjenjujući iskustva i slušajući te male, bistre glavice i njihove oštroumne zaključke, shvatili smo da ne moramo, poput Malog princa, preseliti na drugu planetu tražeći sreću već da smo mi ti koji možemo i trebamo zakotrljati kamenčić sreće, a onda će se ona uz pomoć naših riječi i djela pretvoriti u lavu koja će pokušati doprijeti i do najskrivenijih kutaka svakog bića. Ne možemo sa sigurnošću reći da su shvatili svaku našu izgovorenu i pročitanu riječ, no ono što možemo jest biti ponosni i sretni jer su iz malo riječi izvukli pouku i ono što je najvažnije poželjeli zakotrljati kamenčić dobrote. Nije nam preostalo ništa drugo, nego osmisliti projekt kojemu su naši učenici već postavili temelje. 

 [više]

Da se ne zaboravi...

Autor: Marija Lesandrić, 17. 11. 2017. 20:48

Danas smo dostojanstveno i u tišini zapalili svijeće ispred mjesne crkve i ceste prema Vukovaru. Zastali smo na trenutak te se u mislima, sjećanjima i molitvama poklonili gradu heroju i njegovim junacima. Prisjetili smo se svih hrabrih ljudi koji su branili Vukovar i našu domovinu te su za ideal slobode, života i zajedništva darovali ono najvrijednije, svoj život.

 [više]

Mjesec hrvatske knjige

Autor: Marija Lesandrić, 15. 11. 2017. 21:03

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja u Hrvatskoj tradicionalno promiče čitanje kao društvenu vrijednost i knjigu kao kulturno dobro. Za cilj ima podsjetiti nas na važnost čitanja te prije svega na užitak koji nam čitanje samo po sebi donosi. Ove godine manifestacija je posvećena enciklopedistici pa smo stoga i mi posvetili dio svoga vremena prelistavanju, ali i istraživanju sadržaja pojedinih enciklopedija. Zavirivši u njihova bogata prostranstva, otkrili smo mnogo toga i zagolicali maštu pa ćemo ih zasigurno i dalje često koristiti. 

 [više]

Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Autor: Marija Lesandrić, 27. 10. 2017. 23:27

U mjesecu listopadu već tradicionalno obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Vrijeme je to kada pokazujemo kako smo svjesni da je kruh čovjekova potreba, a samim time i simbol života. Kruh ujedinjuje rad ruku ratara, mlinara, pekara, naših majki i očeva, baka i djedova te je on simbol zajedništva. Vođeni ovom mišlju, zajedničkim smo snagama pripremili namirnice, prosijali brašno, zamijesili tijesto, oblikovali ga, ispekli  i na kraju zajednički blagovali kiflice, kolačiće i kruh.

 

 [više]

Dan jabuka

Autor: Marija Lesandrić, 21. 10. 2017. 21:36

20. listopada obilježili smo Dan jabuka. Želja nam je bila podsjetiti se da je upravo ova voćka prava mala riznica zdravlja. Ne kažemo uzalud i da je „kraljica voća“ koja igra važnu ulogu u našoj prehrani.

Jabuka se spominje u pričama, mitovima, legendama i izrekama, a neke smo od njih i mi zajednički čitali, prepričavali i istraživali. Osim što je simbol zdravlja, jabuka je i simbol znanja, a mi smo svoje obogatili učeći kroz mnogobrojne zanimljive i dinamične aktivnosti koje smo pripremili u sklopu našega kurikuluma „Jedem zdravo – biram jabuku“ i eko projekta „Mi jedemo odgovorno“.

Svima je najzanimljivija bila priprema zdravih slastica. Vrijedne ruke učenika prvog i četvrtog razreda pažljivo su oprale, očistile te izrezale i izribale jabuke od kojih su kasnije napravile kolač, kompot, pire i sok. Miris jabuka širio se školskim hodnikom, a slatkim zalogajčićima počastili smo se nakon vrijednoga rada. 

 

 [više]

Dan kravate

Autor: Marija Lesandrić, 19. 10. 2017. 23:05

I ove smo godine obilježili Dan kravate. Time smo se pridružili velikom broju škola koje na različite načine i mnogobrojnim aktivnostima sudjeluju u obilježavanju ovoga datuma.

 [više]

Doček prvašića

Autor: Marija Lesandrić, 12. 9. 2017. 16:34

     Radoznali, pomalo uplašeni, nasmiješeni i razigrani, naši su prvašići hrabro zakoračili u prvi dan svoga školovanja. Jednako uzbuđeni bili smo i mi učitelji koji s njima krećemo u zanimljivu pustolovinu i plovidbu prostranstvima učenja, znanja, druženja i prijateljstva. 

    Naša je područna škola toga dana bila ispunjena najljepšim zvukovima dječjega smijeha i veselja koji su nadjačali trunke nesigurnosti i straha, kako učenika, tako i njihovih roditelja. Zanimljive igrokaze, recitacije i plesne točke pripremili su stariji učenici i na taj način poželjeli dobrodošlicu svojim malim prijateljima. S lijepim željama pridružio im se i ravnatelj škole Krunoslav Šarić koji je ohrabrio naše prvašiće, udijelio pokoji savjet i poželio da budu marljivi, savjesni, vrijedni i uvijek raspoloženi za nova znanja.

    Šareni baloni, olovčice i bomboni, svečana priredba i kraljevske krune, izmamili su iskrene osmijehe na lica naših prvašića, a u nama nadu da će se uvijek s radošću sjećati svoga prvoga dana u školi.

Ostaje nam samo poželjeti da im škola ne bude velika briga, nego jedna nova, zanimljiva i uspješna igra.

 [više]

Uspjesi naših učenika na likovnim natječajima

Autor: Nevenka Škrabo, 9. 6. 2017. 08:28

Ove su školske godina naši učenici postigli brojne uspjehe na koje smo iznimno  ponosni. Najnoviji uspjeh je postigla učenica trećeg razreda Karmen Petrić. Na natječaju Zeleno srce kuca za nas u Starigrad Paklenici je osvojila prvo mjesto na nacionalnoj razini i za svoju školu  osvojila tablet. Josip Kapoši učenik trećeg razreda je na natječaju HKZ u Švicarskoj osvojio treće mjesto, a na  natječaju HGM-a je u dvorani Vatroslava Lisinskog bio izložen rad Ane Marina učenice četvrtog razreda i Lee Kapoši učenice petog razreda. Na izložbi u muzeju Mimara povodom natječaja Tradicija i suvremenost su bili izloženi radovi Ante Šimunovića učenika četvrtog razreda, Marijane Jelenić učenice trećeg razreda i Mihaela Sebića učenika trećeg razreda.

Čestitamo svim našim učenicima na postignutim rezultatima i neka im svaki uspjeh bude veselje i poticaj za dalje!

 [više]

Cvjetni korzo

Autor: Marija Lesandrić, 18. 5. 2017. 13:59

Nakon niza godina, vinkovačkim je gradskim središtem danas opet zavladala cvjetna bajka. Mališani gradskih dječjih vrtića i nižih razreda osnovnih škola, u sklopu priredbe Cvjetni korzo, veselo su pjevali, plesali i maštovito izrađivali cvjetne kreacije na brojnim radionicama koje su za njih pripremili organizatori, udruga Vinkovački karneval i grad Vinkovci.

 [više]

Veliki uspjeh naše učenice

Autor: Marija Lesandrić, 13. 5. 2017. 23:32

Ove su godine Europski dom Zagreb i Europski pokret Hrvatska po 23. put organizirali natjecanje Europa u školi na razini Republike Hrvatske. Međunarodni odbor Europa u školi donio je odluku da se ovogodišnje natjecanje održi pod nazivom „Ujedinjeni u različitosti -  Europa između tradicije i modernog doba“. Glavna tema uzeta je iz gesla Europske unije, a odnosi se na ujedinjenost Europljana u zajedničkom nastojanju oko postizanja mira i napretka te činjenicu da su mnoge različite kulture, tradicije i jezici Europe bogatstvo našega kontinenta. Nakon uspjeha na županijskoj razini, naši su učenici ostvarili zaista velike uspjehe i na državnoj razini. 

 [više]

Slovarica "Slavonijo moja zlatna" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Suzana CAR SOKAČ, 1. 5. 2017. 22:43

Povodom Međunarodnog dana materinskog jezika koji se obilježava 21. veljače, Školska knjiga raspisala natječaj za slovaricu koja bi u potpunosti predstavljala zavičaj u kojem učenici žive. Zamisao je da svako slovo predstavlja jedna riječ uljepšana i slikom koja je specifična za taj kraj.

 [više]

Mojoj školi s ljubavlju

Autor: Marija Lesandrić, 28. 4. 2017. 00:12

Pod motom “Mojoj školi s ljubavlju” u OŠ Zrinskih Nuštar, Područnoj školi Marinci održan je projektni dan povodom velikog jubileja koji slavimo - 250. godišnjice naše škole. Razlog je to što smo upravo ovaj dan odabrali za prezentaciju svog marljivog cjelogodišnjeg rada.

 [više]

Radujmo se zajedno!

Autor: Marija Lesandrić, 25. 4. 2017. 09:09

 [više]

Likovni uspjesi naših učenika

Autor: Marija Lesandrić, 19. 3. 2017. 21:52

Sedamnaestu godinu za redom organiziran je međunarodni  likovni natječaj za djecu koja pohađaju hrvatsku nastavu diljem svijeta. U dosadašnjim natječajima sudjelovalo je 5000 djece, 300 učitelja i preko 200 škola i udruga iz 18 zemalja, a odaziv je i ove godine bio iznimno velik. Tema ovogodišnjeg likovnog natječaja bila je: „Moj dom je svako mjesto gdje moja obitelj spusti sidro“.  Na natječaj je pristiglo preko 400 radova, a realiziran je u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika, Hrvatskim glasom Berlin, Hrvatskom udrugom Mozaik Rim, Kroatische Gemeinschaft „Kroatien“ e.v. Neu-Isenburg, Osnovnom školom Zadarski otoci iz Zadra te Hrvatskom nastavom Hessen. 

 [više]

Posjet drugašića kulturnim ustanovama zavičaja Vijest ima dokument u privitku

Autor: Suzana CAR SOKAČ, 15. 3. 2017. 20:26

Učenici drugog razreda PŠ Marinci 15. i 16.3.2017. posjetili su kulturne ustanove našeg zavičaja.

 [više]

Europa u školi 2017.

Autor: Marija Lesandrić, 14. 3. 2017. 23:10

Glavna tema ovogodišnjeg međunarodnog natjecanja „Europa u školi“ uzeta je iz gesla Europske unije i glasi „Ujedinjeni u različitosti“, a odnosi se na ujedinjenost Europljana u zajedničkom nastojanju oko postizanja mira i napretka te činjenicu da su mnoge različite kulture, tradicije i jezici Europe bogatstvo našega kontinenta.

 

 [više]

Pobjeda malih glagoljaša

Autor: Marija Lesandrić, 26. 2. 2017. 21:48

U okviru 250. godišnjice naše škole i našeg ovogodišnjeg velikog projekta, odlučili smo odati počast Zrinskima, velikim zagovarateljima glagoljice, po kojima škola nosi ime. Želja nam je bila predstaviti cijelu glagoljašku abecedu i starohrvatski spomenik pisan ovim pismom, Bašćansku ploču. Provodili smo brojne radionice za male glagoljaše, no najviše vremena, truda i zalaganja bilo je potrebno za izradu kostima.

 [više]

Što mi znače bibliobus, knjige i čitanje...

Autor: Marija Lesandrić, 20. 2. 2017. 21:51

Bibliobus Vukovarsko-srijemske županije ušao je u 11. godinu svoga postojanja i uspješnog rada. Tim  je povodom pozvao učenike i njihove učitelje na sudjelovanje u natječaju za najkreativniji selfie na temu: „Što mi znače bibliobus, knjige i čitanje“. Saznavši za ovaj natječaj, učenici su se zainteresirali, a njihova mašta i ovoga je puta iznjedrila brojne ideje koje smo zajednički realizirali. Nismo imali mogućnosti fotografirati se u ili ispred bibliobusa pa smo pustili mašti na volju, doskočili problemu i napravili svoj, žuti, veseli autobus koji je spremno pozirao s nama. Timski smo sudjelovali u procesu stvaranja od začetaka i razrade ideja, do same realizacije. Zahvaljujući upravo Bibliobusu i knjigama koje smo pročitali, bili smo u mogućnosti napisati nekoliko stihova koji prate naše fotografije i tako cijelom timu putujuće knjižnice čestitati rođendan. Razveselila nas je vijest da su upravo naše fotografije, među mnoštvom zanimljivih i kreativnih uradaka, odabrane i proglašene najboljima. Učenici su za marljiv rad i svoje ideje nagrađeni lijepim knjigama i pohvalnicama, no ono što će im zasigurno ostati u sjećanju je vrijeme koje su proveli u osmišljavanju, dogovaranju, fotografiranju i prije svega kvalitetnom druženju koje je izrodilo lijepim uspjehom za sve nas.

 

 [više]

100. dan škole

Autor: Marija Lesandrić, 20. 2. 2017. 21:12

Stoti dan škole obilježava se tradicionalno u veljači u brojnim europskim zemljama, a cilj je ovoga projekta okupiti učenike i učitelje osnovnih škola koji su spremni kroz odabrane sadržaje obilježiti ovaj dan u školi. I ove smo ga godine s nestrpljenjem dočekali, pripremili brojne materijale, mnogo toga naučili i dobro se zabavili. Učenici trećeg i četvrtog razreda zajedničkim su snagama pretraživali bazu podataka Gradske knjižnice Vinkovci, naše učioničke biblioteke, svoje čitanke i osvježili svoje sjećanje izdvojivši 100 pisaca čiju su pisanu riječ do sada čitali. Izdvojili smo i najdraža lektirna djela te ih kratko dramatizirali i uprizorili u razredu. Riješili smo do sada najduži zadatak sa 100 znamenki i dobili rješenje u znaku broja koji je obilježio ovaj dan. Izdvojili smo 100 dijelova ljudskoga tijela i objasnili njihovu funkciju u radu našega organizma. Napravili smo i rekompoziciju filmskoga plakata od 100 dijelova te izrezali 100 glagoljičnih slova. Na kraju marljivog i predanog rada počastili smo se slatkišima i kokicama domaće radinosti. Radili smo mnogo, zabavili se još više, a jednoglasno smo zaključili da s nestrpljenjem očekujem idući stoti dan i neke nove izazove u znaku toga okrugloga broja. 

 

 [više]

Izrada hranilica za ptice

Autor: Marija Lesandrić, 24. 1. 2017. 22:54

Kada zima pokaže svoje zube i snježnim plaštom zaogrne ulice i kuće, ptice stanarice teško pronalaze hranu. Potaknuti svakodnevnim dolaskom nekoliko ptičica na naše prozore, učenici trećeg i četvrtog razreda odlučili su im pomoći.  Da bi im lakše prošli hladni dani, prikupili smo ječam, zob, kukuruz, osušeni kruh i sjemenke suncokreta kojima smo onda punili hranilice. Njih smo samostalno izradili reciklirajući plastične boce i drvene štapiće. Izrađene hranilice postavili smo u krošnje drveća i sada nestrpljivo čekamo dolazak ptičica. 

 [više]

Božićna priredba

Autor: Marija Lesandrić, 21. 12. 2016. 22:27

Kao i svake godine, naša je škola u predbožićno vrijeme ispunjena brojnim aktivnostima, koje zajedničkim radom učenika, njihovih roditelja i učitelja, slože toplu i lijepu sliku Božića kao simbola zajedništva, ljubavi i prijateljstva. U iščekivanju ovoga blagdana, koji raduje svakoga, a pogotovo djecu, 21. prosinca održali smo božićnu priredbu. Ova se pomalo razlikovala od svih prethodnih. Održana je u Mjesnom domu pred nikad brojnijom publikom i s gostima koji su upotpunili i obogatili naš program. Zahvaljujemo se zboru odraslih, kojega su djeca od milja nazvala „naše bake“, na izvedbi tradicionalnih božićnih pjesama te zboru mladih, koji je razgalio brojna srca svojim lijepim glasovima. Posebno su se istaknuli mali folkloraši, koji su skladno i veselo izveli splet dječjih plesova. Vrijedni  učenici, zajedno  sa  svojim  učiteljima,  priredili  su  bogat i raznolik program. Uživali smo gledajući  i  slušajući  pjesme, recitacije, plesove, glumu i zbor sastavljen od svih učenika naše škole. Nakon priredbe, uz druženje i razgovor, gosti su obilazili stolove prepune učeničkih rukotvorina koje su s veseljem kupili i tako podržali našu humanitarnu akciju.

Smijeh, toplina, zajedništvo, uvažavanje i ljubav ispunili su prostoriju i unijeli pravi božićni duh. Veselje naših učenika, koji pohađaju nastavu mađarskoga jezika, bilo je još i veće kada ih je predsjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine Vukovarsko - srijemske županije, Rozalija Jakumetović, darivala prigodnim božićnim paketićima.

Učeći, stvarajući i iščekujući Božić, pokazali smo kako su zajedništvo, prijateljstvo i ljubav prave vrijednosti koje trebamo njegovati, a naši dragi gosti su srca ispunjenih toplinom i lica ozarenih vedrinom pošli svojim kućama iščekujući najradosniji blagdan.

 

 [više]

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Autor: Marija Lesandrić, 14. 12. 2016. 21:40

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se svake godine u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca s ciljem senzibilizacije javnosti za ovaj veliki problem današnjice. Pri suzbijanju ovisnosti važnu ulogu ima primarna prevencija u sklopu koje je nužno provoditi edukaciju od najranije dobi. Ovim povodom u goste smo pozvali psihologinju Mateu Mauer iz vinkovačkog Zavoda za javno zdravstvo, koji radi na prevenciji i liječenju ovisnosti te zaštiti mentalnog zdravlja. Gošća je naglasila  kako je njihov primarni cilj upozoriti javnost na problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti te putem šire društvene akcije promicati zdrav način života. Primjereno uzrastu naših učenika i njihovim interesima, moderirala je i vodila razgovor u kojem su svi aktivno sudjelovali iznoseći svoja mišljenja, stavove i iskustva. Glavna tema bio je internet i ovisnost o društvenim mrežama. Na brojnim primjerima učenici su zaključili koje su dobre, a koje loše strane interneta, koji su znakovi da ga previše koristimo i koje su posljedice toga. Kroz interaktivnu radionicu utvrdili su pravila pristojnog ponašanja na internetu te osmislili načine na koje možemo bolje iskoristiti svoje slobodno vrijeme. Zahvaljujemo se Zavodu za javno zdravstvo i psihologinji Mateji koja je osmislila i vodila nas kroz zanimljivu i edukativnu radionicu.

 

 

 

 [više]

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Autor: Marija Lesandrić, 17. 11. 2016. 22:15

Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. odluku o proglašenju dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode. Obljetnice su prigoda da se prisjetimo trenutaka i događaja koji su se zbili u povijesti i obilježili brojne ljudske živote.  Iz toga smo razloga danas dostojanstveno i u tišini zapalili svijeće ispred mjesne crkve i ceste prema Vukovaru. Zastali smo na trenutak te se u mislima, sjećanjima i molitvama poklonili gradu heroju i njegovim junacima. Prisjetili smo se svih hrabrih ljudi koji su branili Vukovar i našu domovinu te su za ideal slobode, života i zajedništva darovali ono najvrijednije, svoj život.

 [više]

Mjesec hrvatske knjige

Autor: Marija Lesandrić, 4. 11. 2016. 22:46

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja u Hrvatskoj tradicionalno promiče čitanje kao društvenu vrijednost i knjigu kao kulturno dobro. Za cilj ima podsjetiti nas na važnost čitanja te prije svega na užitak koji nam čitanje samo po sebi donosi. Kako bismo osvijestili i shvatili važnost čitanja, naši prijatelji iz Bibliobusa doveli su nam u goste poznatu dječju književnicu Silviju Šesto. Tijekom druženja i razgovora s našom gošćom, učenici su doznali odgovore na svoja brojna i zanimljiva pitanja. Zajednički smo došli do zaključka da čitati ne znači samo puku zabavu ili odvraćanje od stvarnosti, nego znači vježbati različite načine suočavanja sa stvarnim i životnim situacijama, problemima i pitanjima. Drugim riječima, čitati znači učiti se životu. Književnica ih je zaintrigirala i potaknula na istraživanje novijih djela hrvatske književnosti za djecu, naglašavajući i važnost čitanja lektirnih djela. Kao uspomenu na ovo zanimljivo druženje od književnice smo dobili četiri njezine knjige koje su već našle put do marljivih čitača. Naši prvašići dobili su male poklone kao znak dobrodošlice i ulaska u društvo korisnika Bibliobusa.

Cijeli dan obilježavali smo i slavili pisanu riječ s nestrpljenjem očekujući prvi mrak da bismo mogli početi čitati i glumiti pod svjetiljkama. Ova je aktivnost izmamila brojne osmijehe, otkrila nam neke nove talente i zasigurno potaknula naše učenike da zavire u svijet snova i zaplove morem slova. 

 [više]

Dan jabuka

Autor: Marija Lesandrić, 21. 10. 2016. 21:35

20. listopada obilježavamo Dan jabuka. Dan je to kada se želimo podsjetiti da je upravo jabuka prava mala riznica zdravlja. Ne kažemo uzalud i da je „kraljica voća“ koja igra važnu ulogu u našoj prehrani. Jabuka se spominje u mnogobrojnim pričama, mitovima, legendama i izrekama, a nama je najdraža i najpoznatija ona „Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!“ Osim što je simbol zdravlja, jabuka je i simbol znanja. Mi smo svoje obogatili novim spoznajama o različitim sortama jabuka, čitanjem priča i pisanjem pjesmica, no i marljivim radom i pripremom zdravih slastica. Vrijedne ruke učenika trećeg i četvrtog razreda pažljivo su oprale, očistile te izrezale i izribale jabuke od kojih su kasnije napravile kolač i  kompot. Miris jabuka širio se školskim hodnikom, a slatkim zalogajčićima počastili smo sve učenike naše škole. 

 

 [više]

Dan kravate

Autor: Marija Lesandrić, 18. 10. 2016. 22:42

I ove su godine učenici i djelatnici naše škole obilježili Dan kravate. Time smo se pridružili velikom broju škola koje na različite načine i mnogobrojnim aktivnostima sudjeluju u obilježavanju ovoga datuma. Čitali smo Priču o kravati, naučili vezati nekoliko različitih čvorova, dizajnirali svoje kravate i na kraju snimili „milenijsku“ fotografiju u obliku ovoga najprepoznatljivijeg  simbola naše domovine. 

 

           

 [više]

Dani kruha

Autor: Marija Lesandrić, 15. 10. 2016. 20:27

U mjesecu listopadu već tradicionalno obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Vrijeme je to kada pokazujemo kako smo svjesni da je kruh čovjekova potreba, a samim time i simbol života. Kruh ujedinjuje rad ruku ratara, mlinara, pekara, naših majki i očeva, baka i djedova te je on simbol zajedništva. Vođeni tom mišlju, ove smo godine, u okviru našeg projekta „Domaće je domaće“, odlučili uz pomoć naših mama u školi pripremiti  domaće pogačice.

Ovim se putem zahvaljujemo svim roditeljima koji su nam osigurali domaće brašno, mlijeko, mast, pekmeze i marmelade. Najveće zahvale idu gospođama Danijeli Farkaš, Veri Sebić i Mandici Vestić koje su nesebično odvojile svoje vrijeme kako bi nam pokazale i svojim nas primjerom podučile kako napraviti slasne pogačice.

Kao svi pravi pekari i mi smo zasukali rukave, mijesili, valjali, oblikovali i pekli te na kraju svi zajedno objedovali tople pogačice. Dio radne atmosfere možete pogledati u fotogaleriji. 

 

 [više]

Europski školski sportski dan 2016.

Autor: Marija Lesandrić, 3. 10. 2016. 14:15

30. rujna obilježili smo Europski školski sportski dan. Glavni cilj bio je promovirati  tjelesnu aktivnost i zdravlje uključivanjem učenika u razne sportske aktivnosti.  Vesela atmosfera, dobro raspoloženje i natjecateljski duh nisu nedostajali, a naši su učenici uživali u svim organiziranim tjelesnim aktivnostima na otvorenom. Nadamo se da smo obilježavanjem potaknuli učenike na tjelesno vježbanje i izvan škole, a svi se veselimo idućim sportskim druženjima.

 

 [više]

Vinkovačke jeseni

Autor: Marija Lesandrić, 20. 9. 2016. 20:34

I ove smo godine ukrasili kutak naše škole kako bismo se podsjetili da je jesen godišnje doba koje Slavonce nagrađuje za ljubav i predanost zemlji. Obilje raznovrsnih plodova dokaz su marljivog rada, žuljevitih ruku i odricanja slavonskoga puka koji je uvijek s ponosom čuvao ostavštinu svojih pradjedova, ponos, veselu ćud  i narodne običaje. Vinkovačke jeseni svake godine podsjete nas na svu ljepotu pitome slavonske ravnice, povezuju ljude i, ono što je najvažnije, čuvaju našu kulturnu baštinu od zaborava. Na svoj ćemo se način i mi truditi očuvati i njegovati običaje, baštinu i kulturu te zahvaljivati jeseni na obilju darova. 

 [više]

Igralište za odbojku na pijesku Vijest ima dokument u privitku

Autor: Nevenka Škrabo, 27. 7. 2016. 13:02

U dvorištu je škole završena izgradnja igrališta za odbojku na pijesku. Igralište je izgrađeno uz pomoć Općine Nuštar. Zahvaljujemo se načelniku općine gospodinu Hrvoju Drinovcu na pomoći i gradonačelniku Vukovara koji nam je donirao foliju za igralište. U izgradnji su sudjelovali Ivica Pap, Gabrijel Kapoši, Pavao Pap, Zvonimir Usmijani, Nikola Petrić, Gabrijel Petrić, Emanuel Duhanaj, Ante Šimunović, Antonio Nović, Danijel Marušinac, Mihael Sebić, Lea Kapoši, Ivana Brajdić, Ivana Marković, Anamarija Nović, Nika Kuntić, Lorena i Ema Farkaš. Nadamo se da će tijekom ljeta svi uživati u igri i aktivnom provođenju slobodnog vremena.

 [više]

"Hrvatska žena - jučer, danas, sutra"

Autor: Nevenka Škrabo, 22. 5. 2016. 21:15

Na likovno - literarnom natječaju Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj na temu "Hrvatska žena - jučer, danas, sutra" učenica četvrtog razreda OŠ Zrinskih Nuštar PŠ Marinci, Lorena Farkaš, osvojila je drugo mjesto. Tema natječaja bila je prikazati ulogu i položaj hrvatske žene u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Svečanost uručivanja nagrada i priznanja upriličena je u Zagrebu u Hrvatskoj matici iseljenika za nagrađene učenike koji žive u Republici Hrvatskoj. Na natječaju su sudjelovala djeca iz različitih zemalja diljem svijeta u kojima  žive iseljenici iz Hrvatske. Svečanost je uveličalo pismo predsjednice Republike Hrvatske koja nije mogla doći , ali je ovim putem čestitala organizatorima i djeci sudionicima.

Ovaj uspjeh je još jedan u nizu uspjeha koje postižu učenici naše škole na likovnim natječajima. Čestitamo učenici Loreni Farkaš na postignutom uspjehu i vjerujemo kako je svaki postignuti uspjeh naših učenika poticaj za dalje svim učenicima i njihovim učiteljicama.

 

 [više]

Tradicija i suvremenost 2016.

Autor: Marija Lesandrić, 26. 4. 2016. 20:49

Pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Udruga hrvatskih učitelja likovne izobrazbe tijekom veljače, ožujka i travnja 2016. godine organizirala je natječaj za učenike svih osnovnih škola od 3. do 8. razreda na temu Tradicija i suvremenost – Gradimo – čuvajući baštinu i prirodu u kojoj živimo.

Cilj je ovogodišnjeg natječaja bio sadržajno povezati graditeljstvo i okruženje kao skup različitih likovno-problemskih zadataka s kreativnim sposobnostima mišljenja i odnosom učenika prema arhitekturi i očuvanju hrvatske prirodne baštine. Ujedno potiče na traženje neobičnih rješenja različitih likovnih problema, povezujući sadašnjost i prošlost i razvija maštu kojom se može graditi budućnost.

Ponosni smo šte će na izložbi u Muzeju Mimara biti izloženi radovi Magdalene Kuntić i Ante Šimunovića, učenika 3. razreda PŠ Marinci.

Ovakve nas vijesti uvijek razvesele i potiču da radimo, stvaramo i uživamo u likovnoj umjetnosti.

 [više]

Veliki uspjeh naših učenika

Autor: Marija Lesandrić, 25. 4. 2016. 09:44

Ove godine objavljen je šesnaesti po redu likovni natječaj Iserlohn – Rim – Molize – Zagreb 2016. Tema ovogodišnjeg natječaja bila je glagoljica u dječjem oku i srcu. Kako je ona ove godine proglašena nematerijalnom kulturnom baštinom bila je izvrsna prilika da se promovira hrvatskoj djeci u  Hrvatskoj i  svijetu kao  prekrasno i slikovito pismo. Organizatori su  se vodili mišlju da ukoliko dijete nauči i zapamti bar barem jedno slovo glagoljice i obogati ga svojim  likovnim izričajem, obogatit će sebe i čuvati hrvatsku kulturnu baštinu. Na natječaj je pristiglo 10000 dječjih radova, a po prvi put se dogodilo da nisu svi radovi stali u gradsku galeriju Iserlohn. Upravo je fotografija mnogobrojnih izloženih radova proglašena fotografijom tjedna u IKZ der Westen, a organizatori, bračni par Karačić, navode da nikada do sada nije postojao toliki interes njemačke javnosti. 

 

 [više]

Radost slikanja uz glazbu 2016.

Autor: Marija Lesandrić, 25. 4. 2016. 09:36

Hrvatska glazbena mladež i ove godine organizirala je likovni natječaj pod sloganom „Radost slikanja uz glazbu 2016. – filmska glazba hrvatskih skladatelja".   Cilj ovoga natječaja bio je potaknuti učenike na promišljanje i likovno izražavanje odslušanih glazbenih djela hrvatskih skladatelja. Ugledni glazbenici, likovni umjetnici, glazbeni i likovni pedagozi, likovni kritičari i publicisti imali su zadatak izabrati najuspješnija likovna ostvarenja. Na izložbi je izloženo 100 najboljih radova, a među njima su i radovi Valentina Andričevića i Magdalene Kuntić, učenika 3. Razreda PŠ Marinci.  Čestitamo autorima na uspješnim likovnim ostvarenjima i zajedno s njima radujemo se novim glazbenim i likovnim izazovima koji će zasigurno iznjedriti nove uspjehe. 

 [više]

Prikupljanje plastičnih čepova

Autor: Marija Lesandrić, 25. 4. 2016. 09:00

Ove smo godine u kurikulum uvrstili projekt „Prikupljanje plastičnih čepova“.  Cilj nam je bio pomoći udruzi oboljelih od leukemije i limfoma koja prikupljanjem čepova skuplja novac za potrebite lijekove, a kao međunarodna eko-škola na ovaj način razvijamo ekološku svijesti, potičemo naše učenike na razmišljanje o važnosti očuvanja okoliša i brigu o potrebitima.

Tijekom proteklih osam mjeseci prikupili smo 45 kilograma čepova, a prikupljati nastavljamo do kraja svibnja kada ćemo ih poslati navedenoj udruzi. S ovakvim ekološkim i humanitarnim akcijama nastavit ćemo zasigurno i u budućnosti.

 

 [više]

Dan planeta Zemlje

Autor: Marija Lesandrić, 22. 4. 2016. 21:19

Kao međunarodna eko-škola mnogo radimo na uređenju okoliša naše škole pa smo stoga tijekom ovoga tjedna zajedničkim snagama očistili školski vrt, igralište i prostor oko škole, a zatim smo posadili mnoštvo šarenoga cvijeća i desetak novih sadnica stabala. Svaki naš pokret pratila su dva vjerna stanovnika naše škole grijući svoje gnijezdo na vrhu školskoga dimnjaka. Gotovo smo svakodnevno nastavu održavali u dvorištu, a učenici su posebno uživali izvodeći brojne pokuse i sudjelujući na radionici koju su za nas osmislili knjižničari iz Bibliobusa. Ovim smo aktivnostima na najbolji mogući način obilježi Dan planeta Zemlje.

Razvijajući ekološku svijest i brinući o okolišu, lijepo smo se zabavili, obnovili svoje znanje o prirodi koja se budi u proljeće i jednoglasno se složili kako ćemo se potruditi da, uz rode, zaštitni znak naše međunarodne eko-škole bude čist i uredan okoliš.

U fotogaleriji možete pogledati što smo sve napravili. 

 [više]

Nagradno putovanje

Autor: Nevenka Škrabo, 20. 4. 2016. 20:57

Učenice Lea Kapoši, Ivana Brajdić, Ivana Marković, Lorena Farkaš i Natalija Kuntić za postignut su uspjeh na literarno – likovnom natječaju „Lijepa moja Slavonija kraj Save“ bile pozvane u Slavonski Brod dana 19.4.2016. Turistička zajednica Slavonskog Broda nagradila ih je jednodnevnim izletom. Ondje su gledale kazališnu predstavu Šuma Striborova koja je izvedena u sklopu Dana Ivane Brlić Mažuranić. Upriličen je za tu prigodu i koncert teen zvijezde Endija. Nakon toga put je nastavljen prema Oprisavcima, Županji i Bošnjacima.

Čestitamo učenicama na postignutom uspjehu!

 [više]

Brinemo za svoje zdravlje

Autor: Administrator , 29. 2. 2016. 22:25

U sklopu ovogodišnjeg projekta „Brinemo za svoje zdravlje“ u petak smo u PŠ Marinci ugostili liječnicu Vinku Lesandrić i stomatologa Andriju Pilera. Kroz svoje su nam predavanje i radionice pokušali ukazati na važnost brige o vlastitome zdravlju.

 [više]

Maškare su i ludi su dani

Autor: Marija Lesandrić, 9. 2. 2016. 17:24

Ove smo godine odlučili u pokladnoj povorci prošetati marinačkim ulicama, zapjevati i družiti se s roditeljima, bakama, djedovima i svim ljudima dobre volje. Roditelji naših učenika dočekali su nas s pokladnicama, toplim napitcima i slatkišima, a kako bismo se zahvalili, otpjevali smo im nekoliko pokladnih pjesama. Uz prigodne stihove: „Danas je fašnik, najluđi je dan! Dajte nam krafne, istjerajte nas van!“ naše se druženje polako privodilo kraju. Zahvaljujemo se svim roditeljima na ukazanom trudu i gostoprimstvu. 

Iza šarenih, maštovitih, duhovitih i neobičnih maski, izvrsno smo se zabavili i nasmijali. Da je uistinu bilo tako, uvjerite se i sami!

 [više]

Djedova priča

Autor: Marija Lesandrić, 5. 2. 2016. 21:34

Učeći o životu naših predaka odlučili smo u goste pozvati najstarijeg djeda iz razreda i zaviriti u bogatu riznicu njegovih sjećanja na djetinjstvo, mladost i život kakav je bio nekada. U srijedu je pomalo uplašeno, no s širokim osmijehom u naš razred došao gospodin Pejo Šimunović, djed učenika 3. razreda Ante Šimunovića. Djed Pejo iskreno nam je, toplo i djeci na vrlo zanimljiv način ispričao kako je bilo daleke 1932. kada se rodio, kako je izgledala njegova škola, knjige i pločica za pisanje, koliko je pješačio do škole i čega se igrao. Dječja znatiželja potaknula je djeda da nam ispriča i o teškom životu za vrijeme ratnih godina, gladi, požrtvovnosti njegovih roditelja i vlastitoj snalažljivosti koja mu je pomogla da svojoj obitelji osigura dom u ravnoj Slavoniji. Provuklo se i pokoje pitanje o ljubavi, školskim nestašlucima i dogodovštinama koje je djeda nasmijalo i vratilo u godine kada je on bio učenik. Nagradili smo ga velikim pljeskom, toplim čajem i keksićima te tako ovo lijepo druženje priveli kraju. Za sve iskrene odgovore protkane životnim iskustvom i mudrošću, toplinom, jednostavnošću i dobrotom, kao i za slatko iznenađenje, od srca se zahvaljujemo djedu Peji koji nam je bio drag gost.

Djelić ugođaja možete pogledati u fotogaleriji.

 [više]

Radujmo se zajedno!

Autor: Marija Lesandrić, 16. 12. 2015. 19:29

 

 [više]

Sjećanje na žrtvu Vukovara

Autor: Marija Lesandrić, 17. 11. 2015. 18:26

Danas smo dostojanstveno i u tišini zapalili svijeće kod križa uz mjesnu crkvu i cestu prema Vukovaru. Zastali smo na trenutak te se u mislima, sjećanjima i molitvama poklonili gradu heroju i njegovim junacima. Prisjetili smo se svih hrabrih ljudi koji su branili Vukovar i našu domovinu te su za ideal slobode, života i zajedništva darovali ono najvrijednije, svoj život. Svoje osjećaje pretočili smo bojom i riječima kroz likovne i literarne uratke. Oni sada krase našu školu i podsjećaju nas na žrtvu Vukovara koji snagom sjećanja dostojanstveno i trajno živi dok u tišini palimo svijeće 18. studenog svake godine.

...Svjetlost se nezaustavljivo raspršuje, gori ljubavlju, odzvanja žrtvom, drhti suzom dok znamen istine i pobjede Vukovara živi i živjet će u nama...

 

javascript:void(0)

 [više]

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Autor: Marija Lesandrić, 20. 10. 2015. 20:54

U mjesecu listopadu već tradicionalno obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Vrijeme je to kada pokazujemo kako smo svjesni da je kruh čovjekova potreba, a samim time i simbol života. Kruh ujedinjuje rad ruku ratara, mlinara, pekara, naših majki i očeva, baka i djedova te je on simbol zajedništva. Zajedničkom molitvom i zahvalom te blagovanjem kruha, kolača i jesenskih plodova obilježili smo Dane kruha i zahvalili se jeseni na bogatim plodovima zemlje kojima nas hrani. 

 [više]

Priča o kravati - priča o ljubavi

Autor: Marija Lesandrić, 20. 10. 2015. 20:31

18. listopada hrvatski je i svjetski Dan kravate. Obilježili smo ga nošenjem kravata, likovnim radionicama, uređivanjem panoa i učionica. Osim navedenog, upoznali smo se i s pričom o kravati. Kao sve velike priče i ovo je zapravo priča o ljubavi. Iz hrvatske pučke tradicije može se saznati razlog nošenja rubaca oko vrata hrvatskih vojnika. Naime, zaručnice su ih svojim zaručnicima darivale kao znak uzajamne vjernosti. Osim ove lijepe ljubavne priče, zavirili smo i u onu povijesnu i saznali da je kravata francuski naziv za vezivanje rupca oko vrata na način kako su to radili hrvatski vojnici u 17. stoljeću.

Svima su nam ove priče bile  podsjetnik na našu prelijepu zemlju i jedan od njezinih najpoznatijih simbola- kravatu.

 [više]

Ej, jasene - jesen je!

Autor: Marija Lesandrić, 18. 9. 2015. 09:48

Jesen nam uvijek donese obilje bogatstva. Zlatom okiti drveće, polja, vinograde, voćnjake…Široka otegnuta pjesma ispuni slavonske šorove omatajući srca domoljubljem. Volimo te Slavonijo ponosnu i gordu!

Učenici OŠ Zrinskih Nuštar, PŠ Marinci sa svojim su učiteljima prigodnim programom obilježili dolazak jeseni i Vinkovačke jeseni. U fotogaleriji pogledajte kako nam je bilo. 

 [više]

Obavijest o početku nastave u šk. god. 2015./2016.

Autor: Marija Lesandrić, 1. 9. 2015. 20:40

Nastava u šk. god. 2015./2016. počinje 7. rujna 2015. u poslijepodnevnoj smjeni.

Veselimo se početku nove školske godine i svim učenicima želimo mnogo uspjeha!

 [više]

Osvojili prvo mjesto na nacionalnoj razini

Autor: Nevenka Škrabo, 13. 7. 2015. 16:24

 

 

Pavao Pap  i Lea Kapoši su sudjelovali na likovnom natječaju "Postani umjetnik Dunava". Osvojili su prvo mjesto na nacionalnoj razini i njihov je rad  okrunjen  naslovom „Danube Art Master“ na proslavi Dana Dunava. Rad dalje sudjeluje na međunarodnom školskom natjecanju u konkurenciji s radovima djece iz četrnaest zemalja.

 [više]

Izgradnja i završetak poligona za vježbanje

Autor: Nevenka Škrabo, 26. 6. 2015. 09:51

U sklopu mini projekta za školsku godinu 2014./2015. u PŠ Marinci  15. 11. 2014. započela  je izgradnja poligona za vježbanje. Poligon je osmišljen u cilju unaprjeđenja nastave tjelesne i zdravstvene kulture.  U izgradnju poligona su se uključili roditelji učenika prvog razreda PŠ Marinci i nekolicina mladih iz mjesta, kao i učenici s učiteljicom. Na poligonu su radovi trajali sve do kraja školske godine kada ga je svečano otvorila ravnateljica škole gospođa Dobrila Ereš.

 [više]

Završna priredba učenika PŠ Marinci

Autor: Marija Lesandrić, 25. 6. 2015. 22:26

Učenici OŠ Zrinskih Nuštar, PŠ Marinci posljednjeg su tjedna nastave imali pune ruke posla. Marljivo su uvježbavali igrokaze i recitacije, zagrijavali svoje glasnice, složno pjevali i ponavljali plesne korake kako bi svojim roditeljima, bakama, djedovima i prijateljima pokazali što su sve ove nastavne godine naučili. 

 [više]

Veliki uspjeh naše učenice

Autor: Nevenka Škrabo, 6. 6. 2015. 22:25

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode ove je godine po prvi put organiziran likovno - literarni natječaj Zeleno srce kuca za nas. Organizator je OŠ Starigrad, Starigrad Paklenica. Natječaj je proveden u okviru projekta Dana nacionalnih parkova na Europski dan nacionalnih parkova 24. svibnja. Cilj projekta je osvijestiti kod mladih potrebu zaštite dragocjenih prirodnih bogatstava, povezanost čovjeka i prirode kao i sprječavanje negativnog ljudskog djelovanja na prirodu. 

 [više]

Veliki uspjeh naših učenika

Autor: Marija Lesandrić, 27. 4. 2015. 22:34

U suradnji Hrvatskog Glasa Berlin, Muzeja grada Iloka i Osnovne škole Julija Benešića iz Iloka ove godine objavljen je petnaesti po redu natječaj Iserlohn - Ilok 2015. na temu 'Dunav-rijeka fantazije“. Na natječaj je pristiglo preko 400 radova iz Hrvatske, BiH, Srbije, Italije,  Belgije, Luksemburga, Čilea i Njemačke. Likovnim natječajem organizatori su željeli povezati djecu hrvatske dijaspore i Hrvatske kroz likovnu umjetnost i moćni Dunav. U galeriji njemačkog grada Iserlohna 16. 04. 2015. otvorena je  izložba radova pristiglih na natječaj. Stručni žiri u sastavu: dr. Rajnhard Veit, direktor umjetničke škole, Cornelija Merkl-Cofi urednica u IKZ (Iserlohn  Kreisanzeiger und Zeitung) te  direktor gradske galerije Rainer Danne, izbrao je najuspješnije radove. Iznimno smo ponosni što je rad naše učenice Magdalene Kuntić, 2. razred PŠ Marinci, osvojio prvo mjesto. Ništa manje nismo ponosni i radosni zbog uspjeha učenika Ante Šimunovića, 2. razred, i Natalije Kuntić, 3. razred, oboje iz PŠ Marinci, čiji su radovi zauzeli treće, odnosno četvrto mjesto.  Iskreno čestitamo našim učenicima na velikom uspjehu i želimo im da i dalje jednako maštovito, iskreno i razigrano stvaraju. 

 [više]

Dan planeta Zemlje

Autor: Marija Lesandrić, 20. 4. 2015. 21:47

Učenici i učitelji PŠ Marinci i ove su godine zajedničkim snagama uredili okoliš škole. Kao međunarodna eko-škola provodimo brojne ekološke radionice i aktivnosti, a ovoga smo tjedna očistili školski vrt, igralište i prostor oko škole, a zatim smo posadili cvijeće i drveće. Primili smo se kistova i boja te obnovili fasadu škole. Tijekom rada pridružili su nam se i stariji učenici koji su s jednakim žarom prionuli na posao. Svaki naš pokret pratila su dva vjerna stanovnika naše škole grijući svoje gnijezdo na vrhu školskoga dimnjaka. Ovime smo na najbolji mogući način obilježi Dan planeta Zemlje.

Razvijajući ekološku svijest i brigu o okolišu, lijepo smo se zabavili, obnovili svoje znanje o prirodi koja se budi u proljeće i jednoglasno se složili kako ćemo se potruditi da, uz rode, zaštitni znak naše eko-škole bude čist i uredan  okoliš.

U fotogaleriji možete pogledati što smo sve napravili. 

 [više]

Tjedan glazbe za mlade 2015.

Autor: Marija Lesandrić, 13. 4. 2015. 22:29

      Hrvatska glazbena mladež i ove godine organizirala je likovni natječaj pod sloganom „Radost slikanja uz glazbu 2015. – od operete do rock opere (100% hrvatsko!)“. Cilj ovoga natječaja bio je potaknuti učenike na promišljanje i likovno izražavanje odslušanih glazbenih djela hrvatskih skladatelja. Ugledni glazbenici, likovni umjetnici, glazbeni i likovni pedagozi, likovni kritičari i publicisti imali su zadatak izabrati najuspješnija likovna ostvarenja. Na izložbi je izloženo 100 najboljih radova, a s ponosom možemo reći da je čak sedam radova naših učenika izabrano i izloženo u predvorju Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Ovoga puta najvještiji s kistom i najmaštovitiji bili su: Natalija Marušinac (1. razred PŠ Marinci), Valentin Andričević, Lana Kapoši, Ana Marina i Ante Šimunović (2. razred PŠ Marinci) te Ivana Brajdić i Lea Kapoši (3. razred PŠ Marinci).  

      Čestitamo autorima na uspješnim likovnim ostvarenjima i zajedno s njima radujemo se novim glazbenim i likovnim izazovima koji će zasigurno iznjedriti nove uspjehe. 

 [više]

Maškare 2015.

Autor: Marija Lesandrić, 18. 2. 2015. 21:16

        17. veljače u našoj školi vlast su na jedan dan preuzele maškare. Za vrijeme vladavine nije nedostajalo plesa, pjesme i veselja, a vrijedne ruke naših mama iznenadile su nas pokladnicama. Iza šarenih, maštovitih, duhovitih i neobičnih maski izvrsno smo se zabavili i nasmijali. Da je uistinu bilo tako, uvjerite se i sami!

 [više]

Božićna čestitka učenika i učitelja PŠ Marinci

Autor: Marija Lesandrić, 22. 12. 2014. 15:30

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
This free photo slideshow personalized with Smilebox
 [više]

Večer matematike

Autor: Marija Lesandrić, 8. 12. 2014. 21:33

Ove godine u našoj školi organizirana je Večer matematike. Kroz zabavne aktivnosti i zanimljive igre, učenici i njihovi roditelji otkrivali su  često zaboravljenu - zabavnu stranu matematike. Kako je proteklo druženje, pogledajte u fotogaleriji.

 

 [više]

"Svjetlo za Vukovar"

Autor: Marija Lesandrić, 20. 11. 2014. 18:18

Pred nama su dani sjećanja na Vukovar. Kao i svake godine, dostojanstveno i svečano obilježili smo Dan pada Grada heroja.  Svi učenici i učitelji PŠ Marinci zapalili su pedesetak svijeća uz mjesnu crkvu i cestu prema Vukovaru. Zastali smo na trenutak te se u mislima i molitvama prisjetili svih hrabrih ljudi koji su svojim životima branili Vukovar i našu domovinu.
 

 [više]

Terenska nastava drugih razreda - "Putujemo"

Autor: Marija Lesandrić, 20. 11. 2014. 17:58

Učenici drugih razreda iz Nuštra, Marinaca i Cerića u ranim dopodnevnim satima 11. studenoga zaputili su se na terensku nastavu. Cilj nam je bio upoznati prijevozna sredstva i shvatiti važnost prometa i prometne povezanosti.

 [više]

Jeseni su milo janje moje

Autor: Marija Lesandrić, 18. 9. 2014. 21:09

Jesen je godišnje doba koje Slavonce nagrađuje za ljubav i predanost zemlji. Obilje raznovrsnih plodova dokaz su marljivog rada, žuljevitih ruku i odricanja slavonskoga puka koji je uvijek s ponosom čuvao ostavštinu svojih pradjedova, ponos, veselu ćud  i narodne običaje. Vinkovačke jeseni svake godine podsjete nas na svu ljepotu pitome slavonske ravnice, povezuju ljude i, ono što je najvažnije, čuvaju našu kulturnu baštinu od zaborava. Upravo nas je ta jesenska manifestacija u gradu od starina, u srcu Šokadije, potaknula da i sami zavirimo u bakine škrinje, zakoračimo na polja kukuruza i suncokreta, obrišemo prašinu sa starina i prisjetimo se života naših predaka. Uz pjesmu i pokoji bećarac, učenici i učitelji PŠ Marinci, uz neizostavnu pomoć roditelja, baka i djedova, uredili su jedan kutak škole jesenskim plodovima, šlingerajem, kolima, zlatovezom i onako ponosno, slavonski zaključili: „Slavonijo dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje!“

 [više]

Obavijest o početku šk. god. 2014./15.

Autor: Marija Lesandrić, 2. 9. 2014. 22:53

Nastava u šk. god. 2014./15. započinje 8. rujna (ponedjeljak) 2014.

Prvoga dana (ponedjeljak, 8. rujna 2014.) svi učenici PŠ Marinci doći će iznimno u 10.00 sati.

Veselimo se početku nove školske godine i svim učenicima želimo mnogo uspjeha!

 [više]

Novo ruho naše škole

Autor: Marija Lesandrić, 6. 6. 2014. 00:35

Ovoga su proljeća maštoviti četvrtaši iznjedrili nove ideje. Poželjeli su oslikati vanjske zidove naše škole i na taj način zahvaliti joj što im je četiri lijepe godine bila važan i velik dio života.

Zahvaljujući razumijevanju naše ravnateljice i ukazanom golemom povjerenju mogli smo se upustiti u radove. Bilo je potrebno dobro osmisliti što i kako likovno prikazati na zasigurno najvećoj površini na kojoj su do sada radili. Ovdje je veliku ulogu odigrala njihova učiteljica savjetujući ih i potičući na kreativna ostvarenja.

Kada su se zavrnuli rukavi i dobro izmiješale boje, vesela družina počela je marljivo, uredno i složno bojati. Važno je istaknuti kako su četvrtašima pomogli naši mlađi i stariji učenici. Svi zajedno uložili smo svoje slobodno vrijeme kako bi naša škola dobila novi sjaj. Konačnim rezultatom svi smo iznimno zadovoljni i beskrajno ponosni. Još smo jednom pokazali da se sve može kad se male ruke slože.

Kako izgleda novo ruho naše škole, pogledajte u fotogaleriji.

 [više]

Likovni radovi naših učenika u muzeju Mimara

Autor: Marija Lesandrić, 21. 5. 2014. 21:39

Tema ovogodišnjega likovnog natječaja u organizaciji Udruge hrvatskih učitelja likovne izobrazbe bila je „Tradicija i suvremenost - Gradimo čuvajući baštinu i prirodu u kojoj živimo“. Natječaj je bio za učenike od trećeg do osmog razreda iz cijele Republike Hrvatske. Na izložbi u zagrebačkom muzeju Mimara izloženo je oko 500 radova, a među njima su i likovna ostvarenja naših učenika. Ovoga puta najuspješniji i najmaštovitiji bili su Nikola Toth, Dorian Mahač, Domenik Duhanaj, Gabrijel Petrić i Gabrijel Pap. Čestitamo našim učenicima i radujemo se njihovom uspjehu.

 [više]

Mala škola

Autor: Nevenka Škrabo, 14. 5. 2014. 15:06

Učiteljica budućih prvašića volonterski je započela voditi Malu školu u Marincima koja će im olakšati svladavanje gradiva kada krenu u prvi razred. Svi roditelji su se odazvali pozivu i aktivno se uključili u rad. Roditelji će i dalje dolaziti i pomagati svojoj djeci , a ujedno naučiti i na koji način će tijekom prvog razreda kod kuće s njima raditi pravilno.
 
Mala škola će se odvijati utorkom od 16 do 18 sati i subotom od 11 do 13 sati.
 
 [više]

Dan škole 2014. u PŠ Marinci

Autor: Marija Lesandrić, 4. 5. 2014. 23:38

Ove godine Dan škole obilježili smo 2. svibnja. Zahvaljujući lijepome vremenu veći dio prijepodneva proveli smo na školskom igralištu i travnjaku. Dječaci su organizirali turnir u nogometu, a djevojčice u graničaru. Nije nedostajalo neizvjesnosti, lijepog i sportskog ponašanja, navijanja i bodrenja.

 

 [više]

Radovi naših učenika na izložbi u Lisinskom

Autor: Marija Lesandrić, 23. 4. 2014. 21:34

Hrvatska glazbena mladež i ove godine organizirala je likovni natječaj pod sloganom „Radost slikanja uz glazbu 2014. – likovni doživljaj glazbe hrvatskih skladatelja“.

Na izložbi je bilo izloženo 100 najboljih radova, a s ponosom možemo reći da su čak četiri rada naših učenika izabrana i izložena.  Ovoga puta najvještiji s kistom i najmaštovitiji bili su Ante Šimunović (1. razred PŠ Marinci) te Dorian Mahač, Gabrijel Petrić i Nikola Toth (4. razred PŠ Marinci). Čestitamo autorima na uspješnim likovnim ostvarenjima, a glazba je zvonka radost i mi se radujemo novim glazbenim i likovnim izazovima koji će iznjedriti nove uspjehe naših učenika.

 [više]

Proljetno uređivanje školskog okoliša

Autor: Marija Lesandrić, 9. 4. 2014. 10:12

Učenici i učitelji PŠ Marinci zajedničkim su snagama ovoga tjedna uredili okoliš škole. Očistili smo školski vrt, igralište i prostor oko škole, a zatim smo se primili alata i marljivo posadili cvijeće.

 [više]

Maškare 2014.

Autor: Marija Lesandrić, 24. 3. 2014. 09:14

Početkom ožujka u našoj školi vlast su na jedan dan preuzele maškare. Za vrijeme vladavine nije nedostajalo plesa, pjesme i veselja, a vrijedne ruke naših mama iznenadile su nas  pokladnicama.

Bili smo jako maštoviti i domišljati, a rezultat toga su zanimljive, duhovite i neobične maske. Uvjerite se u to i sami :)

 [više]

Maškare Vijest ima dokument u privitku

Autor: Suzana CAR SOKAČ, 13. 2. 2013. 00:32

 [više]

Dan kruha u Marincima Vijest ima dokument u privitku

Autor: Suzana CAR SOKAČ, 25. 11. 2012. 19:54

Dan smo kruha proslavili uživajući u mnogim ukusnim umjetničkim djelima koje su ispekle majke naših učenika.  smiley

 [više]

 vijesti

Nacionalna smotra Turističke kulture

Autor: Marija Lesandrić, 16. 10. 2018. 11:00

Ovogodišnji natječaj Turističke zajednice i Odjela za prosvjetu, kulturu, šport, informiranje i tehničku kulturu pod nazivom „Zlatna formula hrvatskoga jezika - Ča, kaj, što 2018.“ imao je za cilj potaknuti učenike da osvijeste i nauče što više o ulozi baštine, kulturnih i prirodnih vrednota svoga zavičaja i domovine te u svemu tome prepoznaju turistički potencijal. Tema natječaja bila je posvećena hrvatskom jeziku i njegovim narječjima, a podrazumijevala je istraživanje nematerijalne kulturne baštine koja predstavlja naš zavičaj.

 

 [više]

Igre koje su igrali naši stari

Autor: Marija Lesandrić, 22. 4. 2018. 20:08

Obilježavajući i slaveći Dan škole odlučili smo otvoriti vrata svima koji su poželjeli vidjeti što smo sve naučili istražujući i radeći na našem ovogodišnjem projektu „Igre koje su igrali naši stari“. Cilj nam je bio oživjeti nekada popularne, a danas zaboravljene, dječje igre koje su obilježile brojna djetinjstva i stvorile lijepe uspomene mnogim generacijama.

 

 [više]

Najbolja ilustracija

Autor: Marija Lesandrić, 20. 2. 2018. 12:54

Bibliobus Vukovarsko-srijemske županije danas je proslavio 12. godinu svoga postojanja i uspješnoga rada. Tim je povodom pozvao učenike i njihove učitelje na sudjelovanje u natječaju za najbolju ilustraciju priče ili pripovijetke. 

 [više]

100. dan nastave

Autor: Marija Lesandrić, 17. 2. 2018. 20:18

Stoti dan škole obilježava se tradicionalno u veljači u brojnim europskim zemljama, a cilj je ovoga projekta okupiti učenike i učitelje osnovnih škola koji su spremni kroz odabrane i zanimljivo osmišljene sadržaje obilježiti ovaj dan u školi. I ove smo ga godine s nestrpljenjem dočekali, pripremili brojne materijale, mnogo toga naučili i dobro se zabavili.

 [više]

Poklade su i ludi su dani...

Autor: Marija Lesandrić, 13. 2. 2018. 23:03

13. veljače u našoj školi vlast su na jedan dan preuzele maškare. Dobre vile, majstori, gusari, pjevači, Spidermani, klauni i mnogi drugi veseli likovi šetali su našim hodnicima i  sve nas potaknuli da se iskreno nasmijemo i barem na kratko odlutamo u veseli svijet poklada. Za vrijeme njihove vladavine nije nedostajalo plesa, pjesme i veselja, a vrijedne ruke naših mama iznenadile su nas pokladnicama i drugim finim kolačima. Iza šarenih, maštovitih, duhovitih i neobičnih maski izvrsno smo se zabavili i nasmijali, a da je uistinu bilo tako, uvjerite se i sami!

 [više]

Mali glagoljaši na Dječjem karnevalskom korzu u Opatiji

Autor: Marija Lesandrić, 29. 1. 2018. 21:11

Pobijedivši na prošlogodišnjoj, jubilarnoj 20. Vinkovačkoj pokladnoj povorci, mali Marinčani, tada predškolci i učenici 3. i 4. razreda, a danas prvašići, četvrtaši i petaši, osvojili su put u Opatiju i sudjelovanje na velikoj manifestaciji „Dječji karnevalski korzo“. 

 [više]

Pomoć potrebitima

Autor: Marija Lesandrić, 19. 12. 2017. 08:14

Čitajući Maloga princa pokušale smo djeci prenijeti poruke mira, zajedništva, ljubavi, sloge i solidarnosti. Utkati u njihove male živote, ali velike duše, široko otvorena, neiskvarena srca i tople oči poruku da se samo srcem dobro vidi jer je ono bitno očima nevidljivo.  U biti, mnogo je toga u našem životu nevidljivo. Pravednost, poštenje, dobrota, sloboda, iskrenost, dostojanstvo, samostalnost i prijateljstvo samo su neke od tih nevidljivih stvarnosti.  Razgovarajući o njima, izmjenjujući iskustva i slušajući te male, bistre glavice i njihove oštroumne zaključke, shvatili smo da ne moramo, poput Malog princa, preseliti na drugu planetu tražeći sreću već da smo mi ti koji možemo i trebamo zakotrljati kamenčić sreće, a onda će se ona uz pomoć naših riječi i djela pretvoriti u lavu koja će pokušati doprijeti i do najskrivenijih kutaka svakog bića. Ne možemo sa sigurnošću reći da su shvatili svaku našu izgovorenu i pročitanu riječ, no ono što možemo jest biti ponosni i sretni jer su iz malo riječi izvukli pouku i ono što je najvažnije poželjeli zakotrljati kamenčić dobrote. Nije nam preostalo ništa drugo, nego osmisliti projekt kojemu su naši učenici već postavili temelje. 

 [više]

Da se ne zaboravi...

Autor: Marija Lesandrić, 17. 11. 2017. 20:48

Danas smo dostojanstveno i u tišini zapalili svijeće ispred mjesne crkve i ceste prema Vukovaru. Zastali smo na trenutak te se u mislima, sjećanjima i molitvama poklonili gradu heroju i njegovim junacima. Prisjetili smo se svih hrabrih ljudi koji su branili Vukovar i našu domovinu te su za ideal slobode, života i zajedništva darovali ono najvrijednije, svoj život.

 [više]

Mjesec hrvatske knjige

Autor: Marija Lesandrić, 15. 11. 2017. 21:03

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja u Hrvatskoj tradicionalno promiče čitanje kao društvenu vrijednost i knjigu kao kulturno dobro. Za cilj ima podsjetiti nas na važnost čitanja te prije svega na užitak koji nam čitanje samo po sebi donosi. Ove godine manifestacija je posvećena enciklopedistici pa smo stoga i mi posvetili dio svoga vremena prelistavanju, ali i istraživanju sadržaja pojedinih enciklopedija. Zavirivši u njihova bogata prostranstva, otkrili smo mnogo toga i zagolicali maštu pa ćemo ih zasigurno i dalje često koristiti. 

 [više]

Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Autor: Marija Lesandrić, 27. 10. 2017. 23:27

U mjesecu listopadu već tradicionalno obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Vrijeme je to kada pokazujemo kako smo svjesni da je kruh čovjekova potreba, a samim time i simbol života. Kruh ujedinjuje rad ruku ratara, mlinara, pekara, naših majki i očeva, baka i djedova te je on simbol zajedništva. Vođeni ovom mišlju, zajedničkim smo snagama pripremili namirnice, prosijali brašno, zamijesili tijesto, oblikovali ga, ispekli  i na kraju zajednički blagovali kiflice, kolačiće i kruh.

 

 [više]

Dan jabuka

Autor: Marija Lesandrić, 21. 10. 2017. 21:36

20. listopada obilježili smo Dan jabuka. Želja nam je bila podsjetiti se da je upravo ova voćka prava mala riznica zdravlja. Ne kažemo uzalud i da je „kraljica voća“ koja igra važnu ulogu u našoj prehrani.

Jabuka se spominje u pričama, mitovima, legendama i izrekama, a neke smo od njih i mi zajednički čitali, prepričavali i istraživali. Osim što je simbol zdravlja, jabuka je i simbol znanja, a mi smo svoje obogatili učeći kroz mnogobrojne zanimljive i dinamične aktivnosti koje smo pripremili u sklopu našega kurikuluma „Jedem zdravo – biram jabuku“ i eko projekta „Mi jedemo odgovorno“.

Svima je najzanimljivija bila priprema zdravih slastica. Vrijedne ruke učenika prvog i četvrtog razreda pažljivo su oprale, očistile te izrezale i izribale jabuke od kojih su kasnije napravile kolač, kompot, pire i sok. Miris jabuka širio se školskim hodnikom, a slatkim zalogajčićima počastili smo se nakon vrijednoga rada. 

 

 [više]

Dan kravate

Autor: Marija Lesandrić, 19. 10. 2017. 23:05

I ove smo godine obilježili Dan kravate. Time smo se pridružili velikom broju škola koje na različite načine i mnogobrojnim aktivnostima sudjeluju u obilježavanju ovoga datuma.

 [više]

Doček prvašića

Autor: Marija Lesandrić, 12. 9. 2017. 16:34

     Radoznali, pomalo uplašeni, nasmiješeni i razigrani, naši su prvašići hrabro zakoračili u prvi dan svoga školovanja. Jednako uzbuđeni bili smo i mi učitelji koji s njima krećemo u zanimljivu pustolovinu i plovidbu prostranstvima učenja, znanja, druženja i prijateljstva. 

    Naša je područna škola toga dana bila ispunjena najljepšim zvukovima dječjega smijeha i veselja koji su nadjačali trunke nesigurnosti i straha, kako učenika, tako i njihovih roditelja. Zanimljive igrokaze, recitacije i plesne točke pripremili su stariji učenici i na taj način poželjeli dobrodošlicu svojim malim prijateljima. S lijepim željama pridružio im se i ravnatelj škole Krunoslav Šarić koji je ohrabrio naše prvašiće, udijelio pokoji savjet i poželio da budu marljivi, savjesni, vrijedni i uvijek raspoloženi za nova znanja.

    Šareni baloni, olovčice i bomboni, svečana priredba i kraljevske krune, izmamili su iskrene osmijehe na lica naših prvašića, a u nama nadu da će se uvijek s radošću sjećati svoga prvoga dana u školi.

Ostaje nam samo poželjeti da im škola ne bude velika briga, nego jedna nova, zanimljiva i uspješna igra.

 [više]

Uspjesi naših učenika na likovnim natječajima

Autor: Nevenka Škrabo, 9. 6. 2017. 08:28

Ove su školske godina naši učenici postigli brojne uspjehe na koje smo iznimno  ponosni. Najnoviji uspjeh je postigla učenica trećeg razreda Karmen Petrić. Na natječaju Zeleno srce kuca za nas u Starigrad Paklenici je osvojila prvo mjesto na nacionalnoj razini i za svoju školu  osvojila tablet. Josip Kapoši učenik trećeg razreda je na natječaju HKZ u Švicarskoj osvojio treće mjesto, a na  natječaju HGM-a je u dvorani Vatroslava Lisinskog bio izložen rad Ane Marina učenice četvrtog razreda i Lee Kapoši učenice petog razreda. Na izložbi u muzeju Mimara povodom natječaja Tradicija i suvremenost su bili izloženi radovi Ante Šimunovića učenika četvrtog razreda, Marijane Jelenić učenice trećeg razreda i Mihaela Sebića učenika trećeg razreda.

Čestitamo svim našim učenicima na postignutim rezultatima i neka im svaki uspjeh bude veselje i poticaj za dalje!

 [više]

Cvjetni korzo

Autor: Marija Lesandrić, 18. 5. 2017. 13:59

Nakon niza godina, vinkovačkim je gradskim središtem danas opet zavladala cvjetna bajka. Mališani gradskih dječjih vrtića i nižih razreda osnovnih škola, u sklopu priredbe Cvjetni korzo, veselo su pjevali, plesali i maštovito izrađivali cvjetne kreacije na brojnim radionicama koje su za njih pripremili organizatori, udruga Vinkovački karneval i grad Vinkovci.

 [više]

Veliki uspjeh naše učenice

Autor: Marija Lesandrić, 13. 5. 2017. 23:32

Ove su godine Europski dom Zagreb i Europski pokret Hrvatska po 23. put organizirali natjecanje Europa u školi na razini Republike Hrvatske. Međunarodni odbor Europa u školi donio je odluku da se ovogodišnje natjecanje održi pod nazivom „Ujedinjeni u različitosti -  Europa između tradicije i modernog doba“. Glavna tema uzeta je iz gesla Europske unije, a odnosi se na ujedinjenost Europljana u zajedničkom nastojanju oko postizanja mira i napretka te činjenicu da su mnoge različite kulture, tradicije i jezici Europe bogatstvo našega kontinenta. Nakon uspjeha na županijskoj razini, naši su učenici ostvarili zaista velike uspjehe i na državnoj razini. 

 [više]

Slovarica "Slavonijo moja zlatna" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Suzana CAR SOKAČ, 1. 5. 2017. 22:43

Povodom Međunarodnog dana materinskog jezika koji se obilježava 21. veljače, Školska knjiga raspisala natječaj za slovaricu koja bi u potpunosti predstavljala zavičaj u kojem učenici žive. Zamisao je da svako slovo predstavlja jedna riječ uljepšana i slikom koja je specifična za taj kraj.

 [više]

Mojoj školi s ljubavlju

Autor: Marija Lesandrić, 28. 4. 2017. 00:12

Pod motom “Mojoj školi s ljubavlju” u OŠ Zrinskih Nuštar, Područnoj školi Marinci održan je projektni dan povodom velikog jubileja koji slavimo - 250. godišnjice naše škole. Razlog je to što smo upravo ovaj dan odabrali za prezentaciju svog marljivog cjelogodišnjeg rada.

 [više]

Radujmo se zajedno!

Autor: Marija Lesandrić, 25. 4. 2017. 09:09

 [više]

Likovni uspjesi naših učenika

Autor: Marija Lesandrić, 19. 3. 2017. 21:52

Sedamnaestu godinu za redom organiziran je međunarodni  likovni natječaj za djecu koja pohađaju hrvatsku nastavu diljem svijeta. U dosadašnjim natječajima sudjelovalo je 5000 djece, 300 učitelja i preko 200 škola i udruga iz 18 zemalja, a odaziv je i ove godine bio iznimno velik. Tema ovogodišnjeg likovnog natječaja bila je: „Moj dom je svako mjesto gdje moja obitelj spusti sidro“.  Na natječaj je pristiglo preko 400 radova, a realiziran je u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika, Hrvatskim glasom Berlin, Hrvatskom udrugom Mozaik Rim, Kroatische Gemeinschaft „Kroatien“ e.v. Neu-Isenburg, Osnovnom školom Zadarski otoci iz Zadra te Hrvatskom nastavom Hessen. 

 [više]

Posjet drugašića kulturnim ustanovama zavičaja Vijest ima dokument u privitku

Autor: Suzana CAR SOKAČ, 15. 3. 2017. 20:26

Učenici drugog razreda PŠ Marinci 15. i 16.3.2017. posjetili su kulturne ustanove našeg zavičaja.

 [više]

Europa u školi 2017.

Autor: Marija Lesandrić, 14. 3. 2017. 23:10

Glavna tema ovogodišnjeg međunarodnog natjecanja „Europa u školi“ uzeta je iz gesla Europske unije i glasi „Ujedinjeni u različitosti“, a odnosi se na ujedinjenost Europljana u zajedničkom nastojanju oko postizanja mira i napretka te činjenicu da su mnoge različite kulture, tradicije i jezici Europe bogatstvo našega kontinenta.

 

 [više]

Pobjeda malih glagoljaša

Autor: Marija Lesandrić, 26. 2. 2017. 21:48

U okviru 250. godišnjice naše škole i našeg ovogodišnjeg velikog projekta, odlučili smo odati počast Zrinskima, velikim zagovarateljima glagoljice, po kojima škola nosi ime. Želja nam je bila predstaviti cijelu glagoljašku abecedu i starohrvatski spomenik pisan ovim pismom, Bašćansku ploču. Provodili smo brojne radionice za male glagoljaše, no najviše vremena, truda i zalaganja bilo je potrebno za izradu kostima.

 [više]

Što mi znače bibliobus, knjige i čitanje...

Autor: Marija Lesandrić, 20. 2. 2017. 21:51

Bibliobus Vukovarsko-srijemske županije ušao je u 11. godinu svoga postojanja i uspješnog rada. Tim  je povodom pozvao učenike i njihove učitelje na sudjelovanje u natječaju za najkreativniji selfie na temu: „Što mi znače bibliobus, knjige i čitanje“. Saznavši za ovaj natječaj, učenici su se zainteresirali, a njihova mašta i ovoga je puta iznjedrila brojne ideje koje smo zajednički realizirali. Nismo imali mogućnosti fotografirati se u ili ispred bibliobusa pa smo pustili mašti na volju, doskočili problemu i napravili svoj, žuti, veseli autobus koji je spremno pozirao s nama. Timski smo sudjelovali u procesu stvaranja od začetaka i razrade ideja, do same realizacije. Zahvaljujući upravo Bibliobusu i knjigama koje smo pročitali, bili smo u mogućnosti napisati nekoliko stihova koji prate naše fotografije i tako cijelom timu putujuće knjižnice čestitati rođendan. Razveselila nas je vijest da su upravo naše fotografije, među mnoštvom zanimljivih i kreativnih uradaka, odabrane i proglašene najboljima. Učenici su za marljiv rad i svoje ideje nagrađeni lijepim knjigama i pohvalnicama, no ono što će im zasigurno ostati u sjećanju je vrijeme koje su proveli u osmišljavanju, dogovaranju, fotografiranju i prije svega kvalitetnom druženju koje je izrodilo lijepim uspjehom za sve nas.

 

 [više]

100. dan škole

Autor: Marija Lesandrić, 20. 2. 2017. 21:12

Stoti dan škole obilježava se tradicionalno u veljači u brojnim europskim zemljama, a cilj je ovoga projekta okupiti učenike i učitelje osnovnih škola koji su spremni kroz odabrane sadržaje obilježiti ovaj dan u školi. I ove smo ga godine s nestrpljenjem dočekali, pripremili brojne materijale, mnogo toga naučili i dobro se zabavili. Učenici trećeg i četvrtog razreda zajedničkim su snagama pretraživali bazu podataka Gradske knjižnice Vinkovci, naše učioničke biblioteke, svoje čitanke i osvježili svoje sjećanje izdvojivši 100 pisaca čiju su pisanu riječ do sada čitali. Izdvojili smo i najdraža lektirna djela te ih kratko dramatizirali i uprizorili u razredu. Riješili smo do sada najduži zadatak sa 100 znamenki i dobili rješenje u znaku broja koji je obilježio ovaj dan. Izdvojili smo 100 dijelova ljudskoga tijela i objasnili njihovu funkciju u radu našega organizma. Napravili smo i rekompoziciju filmskoga plakata od 100 dijelova te izrezali 100 glagoljičnih slova. Na kraju marljivog i predanog rada počastili smo se slatkišima i kokicama domaće radinosti. Radili smo mnogo, zabavili se još više, a jednoglasno smo zaključili da s nestrpljenjem očekujem idući stoti dan i neke nove izazove u znaku toga okrugloga broja. 

 

 [više]

Izrada hranilica za ptice

Autor: Marija Lesandrić, 24. 1. 2017. 22:54

Kada zima pokaže svoje zube i snježnim plaštom zaogrne ulice i kuće, ptice stanarice teško pronalaze hranu. Potaknuti svakodnevnim dolaskom nekoliko ptičica na naše prozore, učenici trećeg i četvrtog razreda odlučili su im pomoći.  Da bi im lakše prošli hladni dani, prikupili smo ječam, zob, kukuruz, osušeni kruh i sjemenke suncokreta kojima smo onda punili hranilice. Njih smo samostalno izradili reciklirajući plastične boce i drvene štapiće. Izrađene hranilice postavili smo u krošnje drveća i sada nestrpljivo čekamo dolazak ptičica. 

 [više]

Božićna priredba

Autor: Marija Lesandrić, 21. 12. 2016. 22:27

Kao i svake godine, naša je škola u predbožićno vrijeme ispunjena brojnim aktivnostima, koje zajedničkim radom učenika, njihovih roditelja i učitelja, slože toplu i lijepu sliku Božića kao simbola zajedništva, ljubavi i prijateljstva. U iščekivanju ovoga blagdana, koji raduje svakoga, a pogotovo djecu, 21. prosinca održali smo božićnu priredbu. Ova se pomalo razlikovala od svih prethodnih. Održana je u Mjesnom domu pred nikad brojnijom publikom i s gostima koji su upotpunili i obogatili naš program. Zahvaljujemo se zboru odraslih, kojega su djeca od milja nazvala „naše bake“, na izvedbi tradicionalnih božićnih pjesama te zboru mladih, koji je razgalio brojna srca svojim lijepim glasovima. Posebno su se istaknuli mali folkloraši, koji su skladno i veselo izveli splet dječjih plesova. Vrijedni  učenici, zajedno  sa  svojim  učiteljima,  priredili  su  bogat i raznolik program. Uživali smo gledajući  i  slušajući  pjesme, recitacije, plesove, glumu i zbor sastavljen od svih učenika naše škole. Nakon priredbe, uz druženje i razgovor, gosti su obilazili stolove prepune učeničkih rukotvorina koje su s veseljem kupili i tako podržali našu humanitarnu akciju.

Smijeh, toplina, zajedništvo, uvažavanje i ljubav ispunili su prostoriju i unijeli pravi božićni duh. Veselje naših učenika, koji pohađaju nastavu mađarskoga jezika, bilo je još i veće kada ih je predsjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine Vukovarsko - srijemske županije, Rozalija Jakumetović, darivala prigodnim božićnim paketićima.

Učeći, stvarajući i iščekujući Božić, pokazali smo kako su zajedništvo, prijateljstvo i ljubav prave vrijednosti koje trebamo njegovati, a naši dragi gosti su srca ispunjenih toplinom i lica ozarenih vedrinom pošli svojim kućama iščekujući najradosniji blagdan.

 

 [više]

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Autor: Marija Lesandrić, 14. 12. 2016. 21:40

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se svake godine u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca s ciljem senzibilizacije javnosti za ovaj veliki problem današnjice. Pri suzbijanju ovisnosti važnu ulogu ima primarna prevencija u sklopu koje je nužno provoditi edukaciju od najranije dobi. Ovim povodom u goste smo pozvali psihologinju Mateu Mauer iz vinkovačkog Zavoda za javno zdravstvo, koji radi na prevenciji i liječenju ovisnosti te zaštiti mentalnog zdravlja. Gošća je naglasila  kako je njihov primarni cilj upozoriti javnost na problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti te putem šire društvene akcije promicati zdrav način života. Primjereno uzrastu naših učenika i njihovim interesima, moderirala je i vodila razgovor u kojem su svi aktivno sudjelovali iznoseći svoja mišljenja, stavove i iskustva. Glavna tema bio je internet i ovisnost o društvenim mrežama. Na brojnim primjerima učenici su zaključili koje su dobre, a koje loše strane interneta, koji su znakovi da ga previše koristimo i koje su posljedice toga. Kroz interaktivnu radionicu utvrdili su pravila pristojnog ponašanja na internetu te osmislili načine na koje možemo bolje iskoristiti svoje slobodno vrijeme. Zahvaljujemo se Zavodu za javno zdravstvo i psihologinji Mateji koja je osmislila i vodila nas kroz zanimljivu i edukativnu radionicu.

 

 

 

 [više]

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Autor: Marija Lesandrić, 17. 11. 2016. 22:15

Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. odluku o proglašenju dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode. Obljetnice su prigoda da se prisjetimo trenutaka i događaja koji su se zbili u povijesti i obilježili brojne ljudske živote.  Iz toga smo razloga danas dostojanstveno i u tišini zapalili svijeće ispred mjesne crkve i ceste prema Vukovaru. Zastali smo na trenutak te se u mislima, sjećanjima i molitvama poklonili gradu heroju i njegovim junacima. Prisjetili smo se svih hrabrih ljudi koji su branili Vukovar i našu domovinu te su za ideal slobode, života i zajedništva darovali ono najvrijednije, svoj život.

 [više]

Mjesec hrvatske knjige

Autor: Marija Lesandrić, 4. 11. 2016. 22:46

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja u Hrvatskoj tradicionalno promiče čitanje kao društvenu vrijednost i knjigu kao kulturno dobro. Za cilj ima podsjetiti nas na važnost čitanja te prije svega na užitak koji nam čitanje samo po sebi donosi. Kako bismo osvijestili i shvatili važnost čitanja, naši prijatelji iz Bibliobusa doveli su nam u goste poznatu dječju književnicu Silviju Šesto. Tijekom druženja i razgovora s našom gošćom, učenici su doznali odgovore na svoja brojna i zanimljiva pitanja. Zajednički smo došli do zaključka da čitati ne znači samo puku zabavu ili odvraćanje od stvarnosti, nego znači vježbati različite načine suočavanja sa stvarnim i životnim situacijama, problemima i pitanjima. Drugim riječima, čitati znači učiti se životu. Književnica ih je zaintrigirala i potaknula na istraživanje novijih djela hrvatske književnosti za djecu, naglašavajući i važnost čitanja lektirnih djela. Kao uspomenu na ovo zanimljivo druženje od književnice smo dobili četiri njezine knjige koje su već našle put do marljivih čitača. Naši prvašići dobili su male poklone kao znak dobrodošlice i ulaska u društvo korisnika Bibliobusa.

Cijeli dan obilježavali smo i slavili pisanu riječ s nestrpljenjem očekujući prvi mrak da bismo mogli početi čitati i glumiti pod svjetiljkama. Ova je aktivnost izmamila brojne osmijehe, otkrila nam neke nove talente i zasigurno potaknula naše učenike da zavire u svijet snova i zaplove morem slova. 

 [više]

Dan jabuka

Autor: Marija Lesandrić, 21. 10. 2016. 21:35

20. listopada obilježavamo Dan jabuka. Dan je to kada se želimo podsjetiti da je upravo jabuka prava mala riznica zdravlja. Ne kažemo uzalud i da je „kraljica voća“ koja igra važnu ulogu u našoj prehrani. Jabuka se spominje u mnogobrojnim pričama, mitovima, legendama i izrekama, a nama je najdraža i najpoznatija ona „Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!“ Osim što je simbol zdravlja, jabuka je i simbol znanja. Mi smo svoje obogatili novim spoznajama o različitim sortama jabuka, čitanjem priča i pisanjem pjesmica, no i marljivim radom i pripremom zdravih slastica. Vrijedne ruke učenika trećeg i četvrtog razreda pažljivo su oprale, očistile te izrezale i izribale jabuke od kojih su kasnije napravile kolač i  kompot. Miris jabuka širio se školskim hodnikom, a slatkim zalogajčićima počastili smo sve učenike naše škole. 

 

 [više]

Dan kravate

Autor: Marija Lesandrić, 18. 10. 2016. 22:42

I ove su godine učenici i djelatnici naše škole obilježili Dan kravate. Time smo se pridružili velikom broju škola koje na različite načine i mnogobrojnim aktivnostima sudjeluju u obilježavanju ovoga datuma. Čitali smo Priču o kravati, naučili vezati nekoliko različitih čvorova, dizajnirali svoje kravate i na kraju snimili „milenijsku“ fotografiju u obliku ovoga najprepoznatljivijeg  simbola naše domovine. 

 

           

 [više]

Dani kruha

Autor: Marija Lesandrić, 15. 10. 2016. 20:27

U mjesecu listopadu već tradicionalno obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Vrijeme je to kada pokazujemo kako smo svjesni da je kruh čovjekova potreba, a samim time i simbol života. Kruh ujedinjuje rad ruku ratara, mlinara, pekara, naših majki i očeva, baka i djedova te je on simbol zajedništva. Vođeni tom mišlju, ove smo godine, u okviru našeg projekta „Domaće je domaće“, odlučili uz pomoć naših mama u školi pripremiti  domaće pogačice.

Ovim se putem zahvaljujemo svim roditeljima koji su nam osigurali domaće brašno, mlijeko, mast, pekmeze i marmelade. Najveće zahvale idu gospođama Danijeli Farkaš, Veri Sebić i Mandici Vestić koje su nesebično odvojile svoje vrijeme kako bi nam pokazale i svojim nas primjerom podučile kako napraviti slasne pogačice.

Kao svi pravi pekari i mi smo zasukali rukave, mijesili, valjali, oblikovali i pekli te na kraju svi zajedno objedovali tople pogačice. Dio radne atmosfere možete pogledati u fotogaleriji. 

 

 [više]

Europski školski sportski dan 2016.

Autor: Marija Lesandrić, 3. 10. 2016. 14:15

30. rujna obilježili smo Europski školski sportski dan. Glavni cilj bio je promovirati  tjelesnu aktivnost i zdravlje uključivanjem učenika u razne sportske aktivnosti.  Vesela atmosfera, dobro raspoloženje i natjecateljski duh nisu nedostajali, a naši su učenici uživali u svim organiziranim tjelesnim aktivnostima na otvorenom. Nadamo se da smo obilježavanjem potaknuli učenike na tjelesno vježbanje i izvan škole, a svi se veselimo idućim sportskim druženjima.

 

 [više]

Vinkovačke jeseni

Autor: Marija Lesandrić, 20. 9. 2016. 20:34

I ove smo godine ukrasili kutak naše škole kako bismo se podsjetili da je jesen godišnje doba koje Slavonce nagrađuje za ljubav i predanost zemlji. Obilje raznovrsnih plodova dokaz su marljivog rada, žuljevitih ruku i odricanja slavonskoga puka koji je uvijek s ponosom čuvao ostavštinu svojih pradjedova, ponos, veselu ćud  i narodne običaje. Vinkovačke jeseni svake godine podsjete nas na svu ljepotu pitome slavonske ravnice, povezuju ljude i, ono što je najvažnije, čuvaju našu kulturnu baštinu od zaborava. Na svoj ćemo se način i mi truditi očuvati i njegovati običaje, baštinu i kulturu te zahvaljivati jeseni na obilju darova. 

 [više]

Igralište za odbojku na pijesku Vijest ima dokument u privitku

Autor: Nevenka Škrabo, 27. 7. 2016. 13:02

U dvorištu je škole završena izgradnja igrališta za odbojku na pijesku. Igralište je izgrađeno uz pomoć Općine Nuštar. Zahvaljujemo se načelniku općine gospodinu Hrvoju Drinovcu na pomoći i gradonačelniku Vukovara koji nam je donirao foliju za igralište. U izgradnji su sudjelovali Ivica Pap, Gabrijel Kapoši, Pavao Pap, Zvonimir Usmijani, Nikola Petrić, Gabrijel Petrić, Emanuel Duhanaj, Ante Šimunović, Antonio Nović, Danijel Marušinac, Mihael Sebić, Lea Kapoši, Ivana Brajdić, Ivana Marković, Anamarija Nović, Nika Kuntić, Lorena i Ema Farkaš. Nadamo se da će tijekom ljeta svi uživati u igri i aktivnom provođenju slobodnog vremena.

 [više]

"Hrvatska žena - jučer, danas, sutra"

Autor: Nevenka Škrabo, 22. 5. 2016. 21:15

Na likovno - literarnom natječaju Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj na temu "Hrvatska žena - jučer, danas, sutra" učenica četvrtog razreda OŠ Zrinskih Nuštar PŠ Marinci, Lorena Farkaš, osvojila je drugo mjesto. Tema natječaja bila je prikazati ulogu i položaj hrvatske žene u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Svečanost uručivanja nagrada i priznanja upriličena je u Zagrebu u Hrvatskoj matici iseljenika za nagrađene učenike koji žive u Republici Hrvatskoj. Na natječaju su sudjelovala djeca iz različitih zemalja diljem svijeta u kojima  žive iseljenici iz Hrvatske. Svečanost je uveličalo pismo predsjednice Republike Hrvatske koja nije mogla doći , ali je ovim putem čestitala organizatorima i djeci sudionicima.

Ovaj uspjeh je još jedan u nizu uspjeha koje postižu učenici naše škole na likovnim natječajima. Čestitamo učenici Loreni Farkaš na postignutom uspjehu i vjerujemo kako je svaki postignuti uspjeh naših učenika poticaj za dalje svim učenicima i njihovim učiteljicama.

 

 [više]

Tradicija i suvremenost 2016.

Autor: Marija Lesandrić, 26. 4. 2016. 20:49

Pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Udruga hrvatskih učitelja likovne izobrazbe tijekom veljače, ožujka i travnja 2016. godine organizirala je natječaj za učenike svih osnovnih škola od 3. do 8. razreda na temu Tradicija i suvremenost – Gradimo – čuvajući baštinu i prirodu u kojoj živimo.

Cilj je ovogodišnjeg natječaja bio sadržajno povezati graditeljstvo i okruženje kao skup različitih likovno-problemskih zadataka s kreativnim sposobnostima mišljenja i odnosom učenika prema arhitekturi i očuvanju hrvatske prirodne baštine. Ujedno potiče na traženje neobičnih rješenja različitih likovnih problema, povezujući sadašnjost i prošlost i razvija maštu kojom se može graditi budućnost.

Ponosni smo šte će na izložbi u Muzeju Mimara biti izloženi radovi Magdalene Kuntić i Ante Šimunovića, učenika 3. razreda PŠ Marinci.

Ovakve nas vijesti uvijek razvesele i potiču da radimo, stvaramo i uživamo u likovnoj umjetnosti.

 [više]

Veliki uspjeh naših učenika

Autor: Marija Lesandrić, 25. 4. 2016. 09:44

Ove godine objavljen je šesnaesti po redu likovni natječaj Iserlohn – Rim – Molize – Zagreb 2016. Tema ovogodišnjeg natječaja bila je glagoljica u dječjem oku i srcu. Kako je ona ove godine proglašena nematerijalnom kulturnom baštinom bila je izvrsna prilika da se promovira hrvatskoj djeci u  Hrvatskoj i  svijetu kao  prekrasno i slikovito pismo. Organizatori su  se vodili mišlju da ukoliko dijete nauči i zapamti bar barem jedno slovo glagoljice i obogati ga svojim  likovnim izričajem, obogatit će sebe i čuvati hrvatsku kulturnu baštinu. Na natječaj je pristiglo 10000 dječjih radova, a po prvi put se dogodilo da nisu svi radovi stali u gradsku galeriju Iserlohn. Upravo je fotografija mnogobrojnih izloženih radova proglašena fotografijom tjedna u IKZ der Westen, a organizatori, bračni par Karačić, navode da nikada do sada nije postojao toliki interes njemačke javnosti. 

 

 [više]

Radost slikanja uz glazbu 2016.

Autor: Marija Lesandrić, 25. 4. 2016. 09:36

Hrvatska glazbena mladež i ove godine organizirala je likovni natječaj pod sloganom „Radost slikanja uz glazbu 2016. – filmska glazba hrvatskih skladatelja".   Cilj ovoga natječaja bio je potaknuti učenike na promišljanje i likovno izražavanje odslušanih glazbenih djela hrvatskih skladatelja. Ugledni glazbenici, likovni umjetnici, glazbeni i likovni pedagozi, likovni kritičari i publicisti imali su zadatak izabrati najuspješnija likovna ostvarenja. Na izložbi je izloženo 100 najboljih radova, a među njima su i radovi Valentina Andričevića i Magdalene Kuntić, učenika 3. Razreda PŠ Marinci.  Čestitamo autorima na uspješnim likovnim ostvarenjima i zajedno s njima radujemo se novim glazbenim i likovnim izazovima koji će zasigurno iznjedriti nove uspjehe. 

 [više]

Prikupljanje plastičnih čepova

Autor: Marija Lesandrić, 25. 4. 2016. 09:00

Ove smo godine u kurikulum uvrstili projekt „Prikupljanje plastičnih čepova“.  Cilj nam je bio pomoći udruzi oboljelih od leukemije i limfoma koja prikupljanjem čepova skuplja novac za potrebite lijekove, a kao međunarodna eko-škola na ovaj način razvijamo ekološku svijesti, potičemo naše učenike na razmišljanje o važnosti očuvanja okoliša i brigu o potrebitima.

Tijekom proteklih osam mjeseci prikupili smo 45 kilograma čepova, a prikupljati nastavljamo do kraja svibnja kada ćemo ih poslati navedenoj udruzi. S ovakvim ekološkim i humanitarnim akcijama nastavit ćemo zasigurno i u budućnosti.

 

 [više]

Dan planeta Zemlje

Autor: Marija Lesandrić, 22. 4. 2016. 21:19

Kao međunarodna eko-škola mnogo radimo na uređenju okoliša naše škole pa smo stoga tijekom ovoga tjedna zajedničkim snagama očistili školski vrt, igralište i prostor oko škole, a zatim smo posadili mnoštvo šarenoga cvijeća i desetak novih sadnica stabala. Svaki naš pokret pratila su dva vjerna stanovnika naše škole grijući svoje gnijezdo na vrhu školskoga dimnjaka. Gotovo smo svakodnevno nastavu održavali u dvorištu, a učenici su posebno uživali izvodeći brojne pokuse i sudjelujući na radionici koju su za nas osmislili knjižničari iz Bibliobusa. Ovim smo aktivnostima na najbolji mogući način obilježi Dan planeta Zemlje.

Razvijajući ekološku svijest i brinući o okolišu, lijepo smo se zabavili, obnovili svoje znanje o prirodi koja se budi u proljeće i jednoglasno se složili kako ćemo se potruditi da, uz rode, zaštitni znak naše međunarodne eko-škole bude čist i uredan okoliš.

U fotogaleriji možete pogledati što smo sve napravili. 

 [više]

Nagradno putovanje

Autor: Nevenka Škrabo, 20. 4. 2016. 20:57

Učenice Lea Kapoši, Ivana Brajdić, Ivana Marković, Lorena Farkaš i Natalija Kuntić za postignut su uspjeh na literarno – likovnom natječaju „Lijepa moja Slavonija kraj Save“ bile pozvane u Slavonski Brod dana 19.4.2016. Turistička zajednica Slavonskog Broda nagradila ih je jednodnevnim izletom. Ondje su gledale kazališnu predstavu Šuma Striborova koja je izvedena u sklopu Dana Ivane Brlić Mažuranić. Upriličen je za tu prigodu i koncert teen zvijezde Endija. Nakon toga put je nastavljen prema Oprisavcima, Županji i Bošnjacima.

Čestitamo učenicama na postignutom uspjehu!

 [više]

Brinemo za svoje zdravlje

Autor: Administrator , 29. 2. 2016. 22:25

U sklopu ovogodišnjeg projekta „Brinemo za svoje zdravlje“ u petak smo u PŠ Marinci ugostili liječnicu Vinku Lesandrić i stomatologa Andriju Pilera. Kroz svoje su nam predavanje i radionice pokušali ukazati na važnost brige o vlastitome zdravlju.

 [više]

Maškare su i ludi su dani

Autor: Marija Lesandrić, 9. 2. 2016. 17:24

Ove smo godine odlučili u pokladnoj povorci prošetati marinačkim ulicama, zapjevati i družiti se s roditeljima, bakama, djedovima i svim ljudima dobre volje. Roditelji naših učenika dočekali su nas s pokladnicama, toplim napitcima i slatkišima, a kako bismo se zahvalili, otpjevali smo im nekoliko pokladnih pjesama. Uz prigodne stihove: „Danas je fašnik, najluđi je dan! Dajte nam krafne, istjerajte nas van!“ naše se druženje polako privodilo kraju. Zahvaljujemo se svim roditeljima na ukazanom trudu i gostoprimstvu. 

Iza šarenih, maštovitih, duhovitih i neobičnih maski, izvrsno smo se zabavili i nasmijali. Da je uistinu bilo tako, uvjerite se i sami!

 [više]

Djedova priča

Autor: Marija Lesandrić, 5. 2. 2016. 21:34

Učeći o životu naših predaka odlučili smo u goste pozvati najstarijeg djeda iz razreda i zaviriti u bogatu riznicu njegovih sjećanja na djetinjstvo, mladost i život kakav je bio nekada. U srijedu je pomalo uplašeno, no s širokim osmijehom u naš razred došao gospodin Pejo Šimunović, djed učenika 3. razreda Ante Šimunovića. Djed Pejo iskreno nam je, toplo i djeci na vrlo zanimljiv način ispričao kako je bilo daleke 1932. kada se rodio, kako je izgledala njegova škola, knjige i pločica za pisanje, koliko je pješačio do škole i čega se igrao. Dječja znatiželja potaknula je djeda da nam ispriča i o teškom životu za vrijeme ratnih godina, gladi, požrtvovnosti njegovih roditelja i vlastitoj snalažljivosti koja mu je pomogla da svojoj obitelji osigura dom u ravnoj Slavoniji. Provuklo se i pokoje pitanje o ljubavi, školskim nestašlucima i dogodovštinama koje je djeda nasmijalo i vratilo u godine kada je on bio učenik. Nagradili smo ga velikim pljeskom, toplim čajem i keksićima te tako ovo lijepo druženje priveli kraju. Za sve iskrene odgovore protkane životnim iskustvom i mudrošću, toplinom, jednostavnošću i dobrotom, kao i za slatko iznenađenje, od srca se zahvaljujemo djedu Peji koji nam je bio drag gost.

Djelić ugođaja možete pogledati u fotogaleriji.

 [više]

Radujmo se zajedno!

Autor: Marija Lesandrić, 16. 12. 2015. 19:29

 

 [više]

Sjećanje na žrtvu Vukovara

Autor: Marija Lesandrić, 17. 11. 2015. 18:26

Danas smo dostojanstveno i u tišini zapalili svijeće kod križa uz mjesnu crkvu i cestu prema Vukovaru. Zastali smo na trenutak te se u mislima, sjećanjima i molitvama poklonili gradu heroju i njegovim junacima. Prisjetili smo se svih hrabrih ljudi koji su branili Vukovar i našu domovinu te su za ideal slobode, života i zajedništva darovali ono najvrijednije, svoj život. Svoje osjećaje pretočili smo bojom i riječima kroz likovne i literarne uratke. Oni sada krase našu školu i podsjećaju nas na žrtvu Vukovara koji snagom sjećanja dostojanstveno i trajno živi dok u tišini palimo svijeće 18. studenog svake godine.

...Svjetlost se nezaustavljivo raspršuje, gori ljubavlju, odzvanja žrtvom, drhti suzom dok znamen istine i pobjede Vukovara živi i živjet će u nama...

 

javascript:void(0)

 [više]

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Autor: Marija Lesandrić, 20. 10. 2015. 20:54

U mjesecu listopadu već tradicionalno obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Vrijeme je to kada pokazujemo kako smo svjesni da je kruh čovjekova potreba, a samim time i simbol života. Kruh ujedinjuje rad ruku ratara, mlinara, pekara, naših majki i očeva, baka i djedova te je on simbol zajedništva. Zajedničkom molitvom i zahvalom te blagovanjem kruha, kolača i jesenskih plodova obilježili smo Dane kruha i zahvalili se jeseni na bogatim plodovima zemlje kojima nas hrani. 

 [više]

Priča o kravati - priča o ljubavi

Autor: Marija Lesandrić, 20. 10. 2015. 20:31

18. listopada hrvatski je i svjetski Dan kravate. Obilježili smo ga nošenjem kravata, likovnim radionicama, uređivanjem panoa i učionica. Osim navedenog, upoznali smo se i s pričom o kravati. Kao sve velike priče i ovo je zapravo priča o ljubavi. Iz hrvatske pučke tradicije može se saznati razlog nošenja rubaca oko vrata hrvatskih vojnika. Naime, zaručnice su ih svojim zaručnicima darivale kao znak uzajamne vjernosti. Osim ove lijepe ljubavne priče, zavirili smo i u onu povijesnu i saznali da je kravata francuski naziv za vezivanje rupca oko vrata na način kako su to radili hrvatski vojnici u 17. stoljeću.

Svima su nam ove priče bile  podsjetnik na našu prelijepu zemlju i jedan od njezinih najpoznatijih simbola- kravatu.

 [više]

Ej, jasene - jesen je!

Autor: Marija Lesandrić, 18. 9. 2015. 09:48

Jesen nam uvijek donese obilje bogatstva. Zlatom okiti drveće, polja, vinograde, voćnjake…Široka otegnuta pjesma ispuni slavonske šorove omatajući srca domoljubljem. Volimo te Slavonijo ponosnu i gordu!

Učenici OŠ Zrinskih Nuštar, PŠ Marinci sa svojim su učiteljima prigodnim programom obilježili dolazak jeseni i Vinkovačke jeseni. U fotogaleriji pogledajte kako nam je bilo. 

 [više]

Obavijest o početku nastave u šk. god. 2015./2016.

Autor: Marija Lesandrić, 1. 9. 2015. 20:40

Nastava u šk. god. 2015./2016. počinje 7. rujna 2015. u poslijepodnevnoj smjeni.

Veselimo se početku nove školske godine i svim učenicima želimo mnogo uspjeha!

 [više]

Osvojili prvo mjesto na nacionalnoj razini

Autor: Nevenka Škrabo, 13. 7. 2015. 16:24

 

 

Pavao Pap  i Lea Kapoši su sudjelovali na likovnom natječaju "Postani umjetnik Dunava". Osvojili su prvo mjesto na nacionalnoj razini i njihov je rad  okrunjen  naslovom „Danube Art Master“ na proslavi Dana Dunava. Rad dalje sudjeluje na međunarodnom školskom natjecanju u konkurenciji s radovima djece iz četrnaest zemalja.

 [više]

Izgradnja i završetak poligona za vježbanje

Autor: Nevenka Škrabo, 26. 6. 2015. 09:51

U sklopu mini projekta za školsku godinu 2014./2015. u PŠ Marinci  15. 11. 2014. započela  je izgradnja poligona za vježbanje. Poligon je osmišljen u cilju unaprjeđenja nastave tjelesne i zdravstvene kulture.  U izgradnju poligona su se uključili roditelji učenika prvog razreda PŠ Marinci i nekolicina mladih iz mjesta, kao i učenici s učiteljicom. Na poligonu su radovi trajali sve do kraja školske godine kada ga je svečano otvorila ravnateljica škole gospođa Dobrila Ereš.

 [više]

Završna priredba učenika PŠ Marinci

Autor: Marija Lesandrić, 25. 6. 2015. 22:26

Učenici OŠ Zrinskih Nuštar, PŠ Marinci posljednjeg su tjedna nastave imali pune ruke posla. Marljivo su uvježbavali igrokaze i recitacije, zagrijavali svoje glasnice, složno pjevali i ponavljali plesne korake kako bi svojim roditeljima, bakama, djedovima i prijateljima pokazali što su sve ove nastavne godine naučili. 

 [više]

Veliki uspjeh naše učenice

Autor: Nevenka Škrabo, 6. 6. 2015. 22:25

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode ove je godine po prvi put organiziran likovno - literarni natječaj Zeleno srce kuca za nas. Organizator je OŠ Starigrad, Starigrad Paklenica. Natječaj je proveden u okviru projekta Dana nacionalnih parkova na Europski dan nacionalnih parkova 24. svibnja. Cilj projekta je osvijestiti kod mladih potrebu zaštite dragocjenih prirodnih bogatstava, povezanost čovjeka i prirode kao i sprječavanje negativnog ljudskog djelovanja na prirodu. 

 [više]

Veliki uspjeh naših učenika

Autor: Marija Lesandrić, 27. 4. 2015. 22:34

U suradnji Hrvatskog Glasa Berlin, Muzeja grada Iloka i Osnovne škole Julija Benešića iz Iloka ove godine objavljen je petnaesti po redu natječaj Iserlohn - Ilok 2015. na temu 'Dunav-rijeka fantazije“. Na natječaj je pristiglo preko 400 radova iz Hrvatske, BiH, Srbije, Italije,  Belgije, Luksemburga, Čilea i Njemačke. Likovnim natječajem organizatori su željeli povezati djecu hrvatske dijaspore i Hrvatske kroz likovnu umjetnost i moćni Dunav. U galeriji njemačkog grada Iserlohna 16. 04. 2015. otvorena je  izložba radova pristiglih na natječaj. Stručni žiri u sastavu: dr. Rajnhard Veit, direktor umjetničke škole, Cornelija Merkl-Cofi urednica u IKZ (Iserlohn  Kreisanzeiger und Zeitung) te  direktor gradske galerije Rainer Danne, izbrao je najuspješnije radove. Iznimno smo ponosni što je rad naše učenice Magdalene Kuntić, 2. razred PŠ Marinci, osvojio prvo mjesto. Ništa manje nismo ponosni i radosni zbog uspjeha učenika Ante Šimunovića, 2. razred, i Natalije Kuntić, 3. razred, oboje iz PŠ Marinci, čiji su radovi zauzeli treće, odnosno četvrto mjesto.  Iskreno čestitamo našim učenicima na velikom uspjehu i želimo im da i dalje jednako maštovito, iskreno i razigrano stvaraju. 

 [više]

Dan planeta Zemlje

Autor: Marija Lesandrić, 20. 4. 2015. 21:47

Učenici i učitelji PŠ Marinci i ove su godine zajedničkim snagama uredili okoliš škole. Kao međunarodna eko-škola provodimo brojne ekološke radionice i aktivnosti, a ovoga smo tjedna očistili školski vrt, igralište i prostor oko škole, a zatim smo posadili cvijeće i drveće. Primili smo se kistova i boja te obnovili fasadu škole. Tijekom rada pridružili su nam se i stariji učenici koji su s jednakim žarom prionuli na posao. Svaki naš pokret pratila su dva vjerna stanovnika naše škole grijući svoje gnijezdo na vrhu školskoga dimnjaka. Ovime smo na najbolji mogući način obilježi Dan planeta Zemlje.

Razvijajući ekološku svijest i brigu o okolišu, lijepo smo se zabavili, obnovili svoje znanje o prirodi koja se budi u proljeće i jednoglasno se složili kako ćemo se potruditi da, uz rode, zaštitni znak naše eko-škole bude čist i uredan  okoliš.

U fotogaleriji možete pogledati što smo sve napravili. 

 [više]

Tjedan glazbe za mlade 2015.

Autor: Marija Lesandrić, 13. 4. 2015. 22:29

      Hrvatska glazbena mladež i ove godine organizirala je likovni natječaj pod sloganom „Radost slikanja uz glazbu 2015. – od operete do rock opere (100% hrvatsko!)“. Cilj ovoga natječaja bio je potaknuti učenike na promišljanje i likovno izražavanje odslušanih glazbenih djela hrvatskih skladatelja. Ugledni glazbenici, likovni umjetnici, glazbeni i likovni pedagozi, likovni kritičari i publicisti imali su zadatak izabrati najuspješnija likovna ostvarenja. Na izložbi je izloženo 100 najboljih radova, a s ponosom možemo reći da je čak sedam radova naših učenika izabrano i izloženo u predvorju Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Ovoga puta najvještiji s kistom i najmaštovitiji bili su: Natalija Marušinac (1. razred PŠ Marinci), Valentin Andričević, Lana Kapoši, Ana Marina i Ante Šimunović (2. razred PŠ Marinci) te Ivana Brajdić i Lea Kapoši (3. razred PŠ Marinci).  

      Čestitamo autorima na uspješnim likovnim ostvarenjima i zajedno s njima radujemo se novim glazbenim i likovnim izazovima koji će zasigurno iznjedriti nove uspjehe. 

 [više]

Maškare 2015.

Autor: Marija Lesandrić, 18. 2. 2015. 21:16

        17. veljače u našoj školi vlast su na jedan dan preuzele maškare. Za vrijeme vladavine nije nedostajalo plesa, pjesme i veselja, a vrijedne ruke naših mama iznenadile su nas pokladnicama. Iza šarenih, maštovitih, duhovitih i neobičnih maski izvrsno smo se zabavili i nasmijali. Da je uistinu bilo tako, uvjerite se i sami!

 [više]

Božićna čestitka učenika i učitelja PŠ Marinci

Autor: Marija Lesandrić, 22. 12. 2014. 15:30

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
This free photo slideshow personalized with Smilebox
 [više]

Večer matematike

Autor: Marija Lesandrić, 8. 12. 2014. 21:33

Ove godine u našoj školi organizirana je Večer matematike. Kroz zabavne aktivnosti i zanimljive igre, učenici i njihovi roditelji otkrivali su  često zaboravljenu - zabavnu stranu matematike. Kako je proteklo druženje, pogledajte u fotogaleriji.

 

 [više]

"Svjetlo za Vukovar"

Autor: Marija Lesandrić, 20. 11. 2014. 18:18

Pred nama su dani sjećanja na Vukovar. Kao i svake godine, dostojanstveno i svečano obilježili smo Dan pada Grada heroja.  Svi učenici i učitelji PŠ Marinci zapalili su pedesetak svijeća uz mjesnu crkvu i cestu prema Vukovaru. Zastali smo na trenutak te se u mislima i molitvama prisjetili svih hrabrih ljudi koji su svojim životima branili Vukovar i našu domovinu.
 

 [više]

Terenska nastava drugih razreda - "Putujemo"

Autor: Marija Lesandrić, 20. 11. 2014. 17:58

Učenici drugih razreda iz Nuštra, Marinaca i Cerića u ranim dopodnevnim satima 11. studenoga zaputili su se na terensku nastavu. Cilj nam je bio upoznati prijevozna sredstva i shvatiti važnost prometa i prometne povezanosti.

 [više]

Jeseni su milo janje moje

Autor: Marija Lesandrić, 18. 9. 2014. 21:09

Jesen je godišnje doba koje Slavonce nagrađuje za ljubav i predanost zemlji. Obilje raznovrsnih plodova dokaz su marljivog rada, žuljevitih ruku i odricanja slavonskoga puka koji je uvijek s ponosom čuvao ostavštinu svojih pradjedova, ponos, veselu ćud  i narodne običaje. Vinkovačke jeseni svake godine podsjete nas na svu ljepotu pitome slavonske ravnice, povezuju ljude i, ono što je najvažnije, čuvaju našu kulturnu baštinu od zaborava. Upravo nas je ta jesenska manifestacija u gradu od starina, u srcu Šokadije, potaknula da i sami zavirimo u bakine škrinje, zakoračimo na polja kukuruza i suncokreta, obrišemo prašinu sa starina i prisjetimo se života naših predaka. Uz pjesmu i pokoji bećarac, učenici i učitelji PŠ Marinci, uz neizostavnu pomoć roditelja, baka i djedova, uredili su jedan kutak škole jesenskim plodovima, šlingerajem, kolima, zlatovezom i onako ponosno, slavonski zaključili: „Slavonijo dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje!“

 [više]

Obavijest o početku šk. god. 2014./15.

Autor: Marija Lesandrić, 2. 9. 2014. 22:53

Nastava u šk. god. 2014./15. započinje 8. rujna (ponedjeljak) 2014.

Prvoga dana (ponedjeljak, 8. rujna 2014.) svi učenici PŠ Marinci doći će iznimno u 10.00 sati.

Veselimo se početku nove školske godine i svim učenicima želimo mnogo uspjeha!

 [više]

Novo ruho naše škole

Autor: Marija Lesandrić, 6. 6. 2014. 00:35

Ovoga su proljeća maštoviti četvrtaši iznjedrili nove ideje. Poželjeli su oslikati vanjske zidove naše škole i na taj način zahvaliti joj što im je četiri lijepe godine bila važan i velik dio života.

Zahvaljujući razumijevanju naše ravnateljice i ukazanom golemom povjerenju mogli smo se upustiti u radove. Bilo je potrebno dobro osmisliti što i kako likovno prikazati na zasigurno najvećoj površini na kojoj su do sada radili. Ovdje je veliku ulogu odigrala njihova učiteljica savjetujući ih i potičući na kreativna ostvarenja.

Kada su se zavrnuli rukavi i dobro izmiješale boje, vesela družina počela je marljivo, uredno i složno bojati. Važno je istaknuti kako su četvrtašima pomogli naši mlađi i stariji učenici. Svi zajedno uložili smo svoje slobodno vrijeme kako bi naša škola dobila novi sjaj. Konačnim rezultatom svi smo iznimno zadovoljni i beskrajno ponosni. Još smo jednom pokazali da se sve može kad se male ruke slože.

Kako izgleda novo ruho naše škole, pogledajte u fotogaleriji.

 [više]

Likovni radovi naših učenika u muzeju Mimara

Autor: Marija Lesandrić, 21. 5. 2014. 21:39

Tema ovogodišnjega likovnog natječaja u organizaciji Udruge hrvatskih učitelja likovne izobrazbe bila je „Tradicija i suvremenost - Gradimo čuvajući baštinu i prirodu u kojoj živimo“. Natječaj je bio za učenike od trećeg do osmog razreda iz cijele Republike Hrvatske. Na izložbi u zagrebačkom muzeju Mimara izloženo je oko 500 radova, a među njima su i likovna ostvarenja naših učenika. Ovoga puta najuspješniji i najmaštovitiji bili su Nikola Toth, Dorian Mahač, Domenik Duhanaj, Gabrijel Petrić i Gabrijel Pap. Čestitamo našim učenicima i radujemo se njihovom uspjehu.

 [više]

Mala škola

Autor: Nevenka Škrabo, 14. 5. 2014. 15:06

Učiteljica budućih prvašića volonterski je započela voditi Malu školu u Marincima koja će im olakšati svladavanje gradiva kada krenu u prvi razred. Svi roditelji su se odazvali pozivu i aktivno se uključili u rad. Roditelji će i dalje dolaziti i pomagati svojoj djeci , a ujedno naučiti i na koji način će tijekom prvog razreda kod kuće s njima raditi pravilno.
 
Mala škola će se odvijati utorkom od 16 do 18 sati i subotom od 11 do 13 sati.
 
 [više]

Dan škole 2014. u PŠ Marinci

Autor: Marija Lesandrić, 4. 5. 2014. 23:38

Ove godine Dan škole obilježili smo 2. svibnja. Zahvaljujući lijepome vremenu veći dio prijepodneva proveli smo na školskom igralištu i travnjaku. Dječaci su organizirali turnir u nogometu, a djevojčice u graničaru. Nije nedostajalo neizvjesnosti, lijepog i sportskog ponašanja, navijanja i bodrenja.

 

 [više]

Radovi naših učenika na izložbi u Lisinskom

Autor: Marija Lesandrić, 23. 4. 2014. 21:34

Hrvatska glazbena mladež i ove godine organizirala je likovni natječaj pod sloganom „Radost slikanja uz glazbu 2014. – likovni doživljaj glazbe hrvatskih skladatelja“.

Na izložbi je bilo izloženo 100 najboljih radova, a s ponosom možemo reći da su čak četiri rada naših učenika izabrana i izložena.  Ovoga puta najvještiji s kistom i najmaštovitiji bili su Ante Šimunović (1. razred PŠ Marinci) te Dorian Mahač, Gabrijel Petrić i Nikola Toth (4. razred PŠ Marinci). Čestitamo autorima na uspješnim likovnim ostvarenjima, a glazba je zvonka radost i mi se radujemo novim glazbenim i likovnim izazovima koji će iznjedriti nove uspjehe naših učenika.

 [više]

Proljetno uređivanje školskog okoliša

Autor: Marija Lesandrić, 9. 4. 2014. 10:12

Učenici i učitelji PŠ Marinci zajedničkim su snagama ovoga tjedna uredili okoliš škole. Očistili smo školski vrt, igralište i prostor oko škole, a zatim smo se primili alata i marljivo posadili cvijeće.

 [više]

Maškare 2014.

Autor: Marija Lesandrić, 24. 3. 2014. 09:14

Početkom ožujka u našoj školi vlast su na jedan dan preuzele maškare. Za vrijeme vladavine nije nedostajalo plesa, pjesme i veselja, a vrijedne ruke naših mama iznenadile su nas  pokladnicama.

Bili smo jako maštoviti i domišljati, a rezultat toga su zanimljive, duhovite i neobične maske. Uvjerite se u to i sami :)

 [više]

Maškare Vijest ima dokument u privitku

Autor: Suzana CAR SOKAČ, 13. 2. 2013. 00:32

 [više]

Dan kruha u Marincima Vijest ima dokument u privitku

Autor: Suzana CAR SOKAČ, 25. 11. 2012. 19:54

Dan smo kruha proslavili uživajući u mnogim ukusnim umjetničkim djelima koje su ispekle majke naših učenika.  smiley

 [više]

 Koliko je sati?

 

 

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

MOJA ŠKOLA EKO ŠKOLA

Raspored zvonjenja

 

 

JUBILARNI LOGOTIP ŠKOLE

UPISI U SREDNJU
PISANE PROVJERE ZNANJA

VREMENICI 2018/2019.

1. polugodište

MŠ Nuštar RN

MŠ Nuštar PN

PŠ Cerić

PŠ Marinci

Prijevoz učenika

    

SIGURNIJE NA INTERNETU

Radno vrijeme

Priloženi dokumenti:
RV17 18-1.docx

INDIVIDUALNI RAZGOVORI

   

Oglasna ploča
Poveznice
CMS za škole logo
Osnovna škola Zrinskih Nuštar / Zrinskog 13, HR-32221 Nuštar / www.os-zrinskih-nustar.skole.hr / zrinus@os-zrinskih-nustar.skole.hr
preskoči na navigaciju